U Drinskom jezeru na samom ulazu u Višegrad zastrašujući prizor plutajućeg otpada. Hiljade kubika otpada stiglo je Limom iz Crne Gore, te pritokama Drine iz gradova Gornjodrinske regije.

Nakon što je nivo vode porastao, prethodnih dana došlo je do pucanja jedne od lančanica iznad Hidroelektrane Višegrad

Prijeti opasnost da se u jezeru nađe još kubika otpada, jer je vrijeme padavina i bujanja voda, što predstavlja veliku opasnost,.

Na ovakve situacije godinama upozoravaju, ne samo odgovorni u preduzeću Hidroelektrana Višegrad već i ljubitelji prirode, svjesni da je jedna od najljepših rijeka Evrope ugrožena nemarom onih koji bacaju otpad, ali i zbog činjenice da vlasti ne čine ništa da se ovaj problem konačno rješi.

Ovo je višedecenijski problem našeg preduzeća. Kao posljednja karika u lancu ostaje nam da se sami borimo sa ovom problematikom. Naša predviđanja ali i saznanja nisu optimistična.U gornjem dijelu toka rijeke Drine, ali i njenih pritoka, stanje nije nimalo dobro. Po našim procjenama radi se o desetinama hiljada kubika otpada za koje ne znamo kako ćemo se sami sa svim tim izboriti – kaže Nedeljko Perišić, direktor HE na Drini.