Potpuno zaustavljanje virusa korona biće suviše teško i fokus mjera protiv kovida 19 treba da bude na minimiziranju rizika, rekao je danas stručnjak za virus korona iz Organizacionog odbora Olimpijskih igara u Tokiju.

Stručnjak, koji nije želio da bude imenovan, rekao je da će organizatorima biti potrebna puna saradnja sportista i stranih delegacija da bi mjere protiv virusa funkcionisale.

Olimpijske igre u Tokiju odgođene su prošle godine zbog pandemije, a njihov početak zakazan je za 23. jul. I dalje postoji bojazan od potencijanog širenja virusa i preopterećenja lokalnog zdravstvenog sistema.

Vlada Japana razmatra ukidanje vanredne situacije u Tokiju i još nekoliko prefektura prema planu 20. juna, uz zadržavanje određenih mjera poput skraćenog rada restorana do početka takmičenja, piše list “Mainiči”.

Broj novih infekcija virusom korona opao je u Tokiju tokom prošlog mjeseca, ali vlasti i dalje brinu zbog širenja novih varijanti i nastavka pritiska na zdravstveni sistem.

Lider glavne opozicione Ustavne demokratske partije Japana Jukio Edano pozvao je danas na odgađanje ili otkazivanje Olimpijskih igara i upozorio da postoji “ekstremno visok rizik” od eksplozivnog širenja virusa u avgustu i septembru ukoliko takmičenje bude održano.

Konačna odluka očekuje se sljedeće sedmice, nekoliko dana prije završetka vanrednog stanja, koje obuhvata i sjeverno ostrvo Hokaido, domaćina maratona.

Ankete pokazuju da se mnogi građani protive održavanju Igara ove godine i da brinu zbog dolaska velikog broja sportista i zvaničnika iz inostranstva.