Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić održao je danas online sastanak sa ministricom odbrane Crne Gore Oliverom Injac.

Podžić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom saradnjom ova dva ministarstva u skladu sa Sporazumom o saradnji u području odbrane koji je potpisan 14. oktobra 2010. godine u Podgorici.

Osim toga, Podžić je naveo područja na kojima je saradnja intenzivna. Između ostalog, tu su i ocjenjivanje poznavanja stranih jezika te obuke pripadnika Vojske Crne Gore u Centru za protivminsko djelovanje i Centru za obuku za operacije podrške miru.

Podžić je naveo i prioritetne vanjskopolitičke ciljeve od kojih su najbitniji članstvo u Evropskoj uniji i euroatlantske integracije.

Podžić i Injac (2)

Injac je istakla da Ministarstvo odbrane Crne Gore, kao prijatelj i dobar susjed, ostaje partner Ministarstvu odbrane BiH na putu Bosne i Hercegovine ka euroatlantskim integracijama. Injac je naglasila da je pandemija COVID-19 ostavila posljedice na bilateralnu saradnju te izrazila nadu kako će se ona uskoro intenzivirati.

Obje strane su istakle da će u budućem periodu biti nastavljena otvorena saradnja.