U Covid odjelima Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” na bolničkom liječenju je 200 teških pacijenata, od kojih je 23 na intenzivnoj i postintenzivnoj njezi, saopšteno je jutros iz te zdravstvene ustanove.

Pet osoba je na respiratoru, a sedam na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji. U protekla 24 sata jedan pacijent je preminuo.

U Covid trijažnoj i prijemnoj ambulanti opservirano je 15 pacijenata i čeka se njihov premještaj na odjel.
Juče je na hospitalizaciju primljeno 10 pacijenata, a 14 je otpušteno kući. Jedan pacijent je premješten na Podhrastove.

Statistika u Općoj bolnici pokazuje da je od početka pandemije ovo najveće povećanje oboljelih pacijenata od Covid -19 i da se javljaju pacijenti sa težim kliničkim slikama, koji su za bolničko liječenje. Ova zdravstvena ustanova je maksimalno stavila na raspolaganje svoje bolničke kapacitete i osoblje, kako bi pomogla svima kojima je pomoć potrebna, navode iz Opće bolnice.

“Medicinski radnici daju sve od sebe i tako će i nastaviti, ali mole i apeluju na naše građane da se odgovorno ponašaju i da najozbiljnije shvate preporuke i upozorenja o poštivanju zaštitnih mjera”, stoji u saopštenju.

Inače, putem Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo za uposlenike Opće bolnice jutros stiže 110 doza AstraZeneca vakcina.

Nedavno je vakcinisano oko 200 osoba Covid tima, a danas bi to trebalo uraditi i drugo medicinsko i nemedicinsko osoblje sa raspoloživim dozama.

Revakcinacija je planirana u narednih 2 do 3 mjeseca.