Operacija “Izvor mira”, koja je započeta jučer i čiji je cilj doprinijeti uspostavljanju mira i sigurnosti na sjeveru Sirije, kao i uništiti teroristički koridor, koji teroristi YPG/PKK-a nastoje formirati južno od granice s Turskom, istovremeno je i nada za sirijske Kurde koji su pod pritiskom YPG/PKK primorani da napuste svoje domove i nikada se nisu vratili .

Kurdi protjerani iz Sirije također izbliza prate tok operacije “Izvor mira”, koju su jučer pokrenule Oružane snage Republike Turske (TSK), zajedno s Sirijskom nacionalnom vojskom. Kurdi koji su raseljeni zbog pritiska terorističke organizacije, željno isčekuju dan kada će se ponovo vratiti na svoja ognjišta.

Predsjednik Nezavisne kurdske organizacije Abdulaziz Temmo kazao je novinaru AA kako su terorističke organizacije YPG/PKK i ISIS nanijele veliku štetu u kojoj žive, da su popalili njihova sela. Temmo ističe kako su teroristi ubili veliki broj ljudi.

“Oni žive u Kandilu, oni nisu ljudi. Oni uopšte ne govore, jedino što znaju je uzeti oružje i ubijati. Vršili su nasilje nad svima, bez obzira da li je riječ o Kurdima, kršćanima, Arapima, Turkmenima. Narod je oduvijek čekao da se teorirsti uklone s njihovog teritorija”, kazao je Temmo.

Naglasio kako je Turska pokretanjem operacije “Izvor mira” pokazala da je jedina koja im pruža podršku.

Podvukao je kako sirijski Kurdi žele da terorizam u regionu bude zaustavljen.

“Zbog toga je operacija ‘Izvor mira’ dobra, teroristi će biti uklonjeni, biće uspostavljena sigurna zona. Sirijske izbjeglice koje trenutno borave širom Turske vratit će se svojim domovima. Ponovo ćemo živjeti zajedno. Mi ne želimo terorizam, želimo mir”, rekao je Temmo, podsjećajući kako nije samo YPG/PKK taj koji provodi teror, odnosno da to radi i sirijski režim.

Temmo je na kraju naglasio kako i sam jedva čeka dan kada će biti uspostavljena sigurna zona, te kako će brojini sirijski Kurdi vratiti se svojim domovima.

“Poželio sam svoju kuću, svoju porodicu, 85-godišnju majku. Nisam ih vidio godinama, to je veoma teško”, poručio je Temmo.

Mahmut Nebi je također jedan od sirijskih Kurda, iz grada Kobanija, koji je zajedno s porodicom bio primoran da izbjegne u Tursku. Ističe kako je sretan jer je turska vojska pokrenula operaciju protiv terorista.

“Domovina je slatka. Svako najviše voli mjesto gdje je odrastao. Kada nastupe praznici bude mi teško. Molimo Boga da se naša zemlje što prije oslobodi. Kuća, automobil, stoka, sve sam izgubio. Turska nam je otvorila vrata, hvala joj na tome”, rekao je Nebi.

Terorističke organizacije YPG/PKK i ISIS iskoristile su priliku izbijanja gradjanskog rata u Siriji te su okupirale teritoriji na sjeveru zemlje, ubijajući ili mučeći ljude koji nisu bili njima bliski, te prisilno raseljavajući na desetine hiljada stanonika ove zemlje.

YPG/PKK-ovi pritisak, prijetnje i pokušaji raseljavanja u regiji s ciljem promjene demografske strukture navedeni su i u izvještajima koje su pripremili Amnesty International i Human Rights Watch.

Operacijama “Stit Eufrata” i “Maslinova grana” koje je Turska provela na sjeveru Sirije, ovaj dio zemlje je očišćen od terorista, a brojne sirijske izbjeglice vratile su se u svoje domove u gradovima Jarabulus, Bab i Afrin.