Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta u Hrvatskoj (Uskok) podigla je optužnicu koja 11 lica tereti da su u sastavu zločinačke grupe pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa iz Srbije i Crne Gore, uz pomoć krivotvorene dokumentacije, obezbijedili hrvatske dokumente koje su im plaćali od 7.500 do 15.000 evra.

Uskok osumnjičene tereti da su omogućili pribavljanje ukupno 75 ličnih karata i 75 pasoša Hrvatske izdatih na tuđe osobne podatke, čime su se okoristili za više od 4,1 miliona kuna (526.000 evra), od čega je najveći dio pripao organizatoru grupe.

Glavni osumnjičeni, 47-godišnjak čiji su inicijali N.V. optužen je da je u Hrvatskoj i Srbiji u zajedničko djelovanje povezao ostale osumnjičene i s naručiocima dogovorio nabavku hrvatskih ličnih karata i pasoša s tuđim identifikacijskim podacima.

On je u Srbiji za neutvrđeni iznos novca pribavljao lične podatke državljana Srbije s hrvatskim državljanstvom kojima nisu izdate hrvatske isprave, a sve kako bi se s njihovim podacima mogle za zainteresovane klijente pribaviti hrvatske lične karte i pasoši, naveo je Uskok.

Stvarni korisnici su potom lično odlazili do policijskih stanica u Hrvatskoj i podnosili zahtjeve za izdavanje isprava u hitnom postupku.

Zahtjevima su uz svoje fotografije prilagali dokumentaciju izdatu na podatke lica na čiji identitet su ih podnijeli, a koju su im u matičnim kancelarijama obezbijedili ostali okrivljeni, predočavajući kao dokaz identiteta nevjerodostojne putne isprave Srbije.

Ne sumnjajući u vjerodostojnost predočene dokumentacije i stvarni identitet podnosilaca zahtjeva, službenici su na osnovu tih zahtjeva izdavali hrvatske lične karte i pasoše s ličnim podacima hrvatskih državljana na čije identitete su zahtjevi podneseni, a s fotografijama stvarnih korisnika, prenose hrvatski mediji.

Jedan od okrivljenih je nakon što je u matičnoj kancelariji izvadio potrebnu dokumentaciju za dokazivanje hrvatskog državljanstva, za novčanu nagradu došao u požeško-slavonsku policiju kako bi dobio ličnu kartu i pasoš Hrvatske na tuđe lične podatke, ali službenica je utvrdila da izgledom ne odgovara osobi čiju fotografiju je priložio sa zahtjevom.