U Specijalnom sudu u Prištini održano je pripremno ročište osumnjičenima za učešće u ubistvu lidera Građanske inicijative (GI) “Sloboda, demokratija pravda” Olivera Ivanovića. Optuženi su se izjasnili da nisu krivi za ubistvo.

Tužitelj Blerim Isufaj pročitao je optužnicu kojom su obuhvaćeni: Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković, Žarko Jovanović, kao i trojica optuženih koji nisu dostupni kosovskim organima – Zvonko Veselinović, Milan Radoicić i Željko Bojić.

Nedeljko Spasojević i Žarko Jovanović priznali su krivicu samo za nelegalno posjedovanje oružja, javili su kosovski mediji.

Prema navodima optužnice, kriminalnu grupu, koja je osnovana s ciljem uspostavljanja političke i ekonomske kontrole na sjeveru Kosova gdje većinski žive Srbi, predvodili su Veselinović, Radoičić i Bojić.

Optužnicom se okrivljeni terete za kaznena djela sudjelovanje ili organizacija kriminalne grupe, zlouporaba službenog položaja ili ovlasti, pomoć u izvršenju kaznenog djela teškog ubojstva, neovlašteno posjedovanje oružja, otkrivanje službene tajne, zlouporaba službene dužnosti u suučesništvu i manipulacija dokazima u saučesništvu.

Sudija je naredno ročište zakazao za 16. mart.

Optužnica je napisana na 40 strana, a predmet sadrži još 12.500 strana dokumentacije, s dokazima iz tog predmeta.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred sjedišta svoje stranke u Sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.