Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Asmira Mulaja (33) iz Živinica zbog međunarodne trgovine drogom, visokotehnološkog i sajber kriminala, te pranje novca, čime je ostvario protivzakonitu korist od 60.436 KM.

Optužnica ga tereti da je od oktobra 2012. do februara 2016. godine, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, organizovao međunarodnu grupu iz više zemalja EU radi činjenja krivičnih djela međunarodni promet droge, oštećenje računarskih podataka i programa i pranje novca, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi je, radi neovlaštenog prometa droge na ilegalnom narko-tržištu, na internetu osnovao dva “foruma” na njemačkom govornom području na kojima se vršila nezakonita međunarodna prodaja i kupovina marihuane i ekstazija.

Prema navodima optužnice, on je na svom računaru posjedovao računarske programe čije posjedovanje nije dozvoljeno, kao i podatke koji su stvoreni i prilagođeni za činjenje krivičnog djela, zaprimao uplate novca kriptovalutama, kao i putem “Vestern uniona”, te je novcem koji je pribavio na nezakonit način kao imovinsku korist raspolagao i upotrijebio ga u njemu poznate svrhe.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi je koordinisao rad drugih lica u lancu koja su djelovala iz različitih država EU, te posredovanjem u prodaji droge, kao i upotrebom specijalističkih programa za takozvane “fišing” i prevare sa bankovnim karticama i sredstvima plaćanja putem interneta, ostvario nezakonitu imovinsku korist od 60.436 KM.

Novac mu je uplaćivan putem “Vestern union” transakcija u inostranstvu i na teritoriji BiH.

U radu na ovom složenom predmetu visokotehnološkog kriminala, Tužilaštvo BiH vodilo je uporednu istragu sa partnerskim institucijama više zemalja EU, te ostvarilo značajnu međunarodnu saradnju sa institucijama za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, kao i saradnju sa Odjeljenjem za visokotehnološki kriminalitet u MUP-u Republike Srpske i FUP-u, koji su pružili značajnu pomoć u radu na ovom predmetu, dodaje se u saopštenju.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.