Tužilac Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Miralema Berbića (1954.), koji se tereti da je od 2014. do 2019. godine bio u Siriji i borio se u strukturama tzv. ”ISIL-a”.

Prema tužbenim navodima, Berbić je sredinom 2014. godine napustio BiH, te otputovao u Tursku odakle se ilegalno prebacio u Siriju gdje se pridružio stranim paravojnim formacijama, koje su djelovale u sklopu tzv. ”ISIL-a”, a koji je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Optuženi je tokom boravka u Siriji, snimljen u propagandnim video-snimcima tzv. “ISIL-a”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se, također, navodi, da je optuženi nakon više godina provedenih u strukturama tzv. ”ISIL-a”, početkom 2019. godine, prilikom sloma ove terorističke organizacije, zarobljen od kurdskih snaga, te koncem 2019. godine deportovan u Bosnu i Hercegovinu, gdje je se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti za kazneno djelo-protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, navodi se u saopštenju.