U okviru međunarodne operacije, kodnog naziva “Twins”, podignute su optužnice protiv pet državljana Bosne i Hercegovine zbog navođenja na prostituciju.

Tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilađštva BiH podigao je optužnicu protiv Almira Hadžiahmetovića, Ermina Šalake, Alena Hodžića, Abdulaha Međića i Almira Grgića.

Optuženi se terete da su u periodu od januara 2015. godine do 04. novembra 2016. godine, prvooptuženi kao organizator i rukovodilac grupe, a ostali optuženi kao članovi grupe sa tačno određenim ulogama, radi sticanja lične materijalne koristi, stupali u kontakt sa djevojkama koje su se nalazile u teškom imovinskom stanju i socijalnom položaju, te su ih navodili, nagovarali i podsticali na pružanje seksualnih usluga za novac, kao i organizovali pružanje istih na području Austrije i Njemačke.

U optužnici se navodi da su optuženi izrađivali i kreirali profile djevojaka na internet stranicama na njemačkom govornom području, u njihovo ime komunicirali sa potencijanim klijentima na njemačkom jeziku, te dogovarali datume, vrijeme, mjesto i cijenu pružanja seksualnih usluga.

Žrtve u ovom krivičnom djelu bile su u teškom položaju s obzirom da se radilo o osobama mlađe životne dobi koje su se nalazile u državama i gradovima koje ne poznaju, a nisu poznavale jezik na njemačkom govornom području, što im je dodatno otežavalo situaciju.

Optuženi su od žrtava uzimali značajan iznos dobijenog novca, te je istragom utvrđeno da je prvooptuženom putem deviznih transakcija iz inostranstva uplaćivan dio novca koji je stečen prostitucijom, na koji način je ostvario nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 154.858,99 KM, od čega su značajan iznos uzimali i drugi optuženi.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom međunarodno navođenje na prostituciju.

Operaciju je sprovelo Tužilaštvo BiH u saradnji sa partnerskim institucijama u Austriji i Njemačkoj.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem 200 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.