Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv Ivice Todorića i 14 njegovih najbližih saradnika zbog afere Agrokor, u kojoj je ta kompanija navodno oštećena za čak 1,2 milijarde kuna.

“Predmet je vrlo obiman, a sama optužnica ima 459 stranica, dok čitavi spis broji 80.000 stranica”, potvrdio je portparol zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Pojašnjavajući zakonsku proceduru, Devčić je rekao da će se odrediti sudac koji će raditi na tom predmetu, dok se optužnica mora dostaviti svim optuženim i njihovim braniocima koji imaju pravo odgovora u roku od osam dana od primanja optužnice. Nakon isteka roka i primanja mogućih odgovora na optužnicu zakazaće se sjednica optužnog vijeća, dodao je Devčić.

“S obzirom da ima 15 optuženika, potrajaće koji mjesec dok se ne sazove sjednica optužnog vijeća. Za mjesec dana nije realno očekivati odluku suda o optužnici, ali sve zavisi od strategije odbrane koja može predlagati izdvajanje nezakonitih dokaza što može usporiti cijeli proces, a postoji i mogućnost da se postigne dogovor oko optužnice pa onda cijeli proces ide brže”, istakao je Devčić.

Advokat Anto Nobilo, branilac Piruške Canjuge, ocijenio je da je optužnica “prema rezultatima istrage neočekivana”, dok mu je “kao poznavaocu pravne prakse kod Hrvata ona sasvim očekivana”.

“Optužnica će pasti jer za šest godina, koliko optužnica obuhvaća izvršenje krivičnog djela, moja klijentkinja nije bila na radnom mjestu četiri godine. To govori da je optužica stvorena da ispuni svoju političku svrhu za preuzimanje Agrokora”, rekao je Nobilo koji zastupa bivšu Agrokorovu menadžerku Pirušku Canjugu. 

Dodao je i da su agencijski vještaci, koji su radili na ovom slučaju, istovoremeno bili plaćeni od prinudne uprave Agrokora i da optužno vijeće to vještačenje mora izdvojiti iz spisa kao nezakoniti dokaz.  

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića te 12 Agrokorovih menadžera i revizora pokrenulo još u novembru 2017. zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna.

Istraga u slučaju Agrokor je trebala biti dovršena do 20. maja 2019. godine, ali je rok dovršetka produžen zbog složenosti istrage te je dovršena 17. jula ove godine.  

Uz Todorića i sinove, istragom u slučaju Agrokor su obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Diskordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. 

Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Diskordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće “Baker Tilly” koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Istražni zatvor bio je određen jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. novembra prošle godine na slobodu izašao uz kauciju od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

U međuvremenu Todoriću je počelo i suđenje zbog optužbi da je Agrokor oštetio za 1,25 milijuna evra zajedno s Antom Huljevom, Piruškom Canjugom i Nikol De Rosi.