Potvrđena je optužnica protiv deset fizičkih i dva pravna lica zbog organiziranog kriminala u vezi s nabavkom ortopedskih pomagala, saopćilo je Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona.

Osnovano se sumnja da su ove osobe kao članovi grupe za organizirani kriminal, tokom 2012. godine pribavile protupravnu korist privrednom društvu “Ortho Medicco” d.o.o. Cazin i privrednom društvu “Baurefeind” d.o.o. Bihać u iznosu od 89.799,37 KM.

Slijedi zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji osumnjičenih pred Kantonalnim sudom u Bihaću.

“Kantonalni sud u Bihaću je potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Okić Sanela (39) iz Cazina, Šantić Ante (70) iz Bihaća, Redžepović Asima (58) iz Cazina, Ibrahimpašić Mustafe (45) iz Bihaća, Mušić Sanele (33) iz Cazina, Mušić Adnana (33) iz Cazina, Okić Arifa (61) iz Cazina, Krkalić Nurfeta (48) iz Bužima, Murić Sanela (34) iz Velike Kladuše, Gazibara Osmana (32) iz Cazina, te privrednih društava “Ortho Medicco“ d.o.o. Cazin i „Baurefeind“ d.o.o. Bihać”, navodi se u saopćenju.

Optužnica je podignuta zbog postojanja osnovane sumnje da su Okić Sanela, kao organizator grupe za organizirani kriminal, i ostali, uključujući i privredno društvo „Ortho Medicco“ d.o.o. Cazin, te privredno društvo „Bauerfeind“ D.o.o. Bihać, kao pripadnici grupe za organizovani kriminal, učinili krivična djela za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju pet godina ili teža kazna zatvora.

Optužnica se odnosi na period od 01.01.2012 do 31.12.2012. godine.

Osnovanost sumnje da su optuženi počinili djela koja im se stavljaju na teret potvrđena je obimnom istragom Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, tokom koje je saslušano više desetina svjedoka, pribavljeno nekoliko stotina materijalnih dokaza te izvršeno financijsko vještačenje.

Optužnicom je stavljen i prijedlog da se protupravna imovinska korist pribavljena izvršenjem ovog krivičnog djela oduzme od privrednog društva „Ortho Medicco“ d.o.o. Cazin i privrednog društva „Baurefeind“ d.o.o. Bihać.