Mađarski premijer Viktor Orban upozorio je na dolazak teških vremena za mađarsko gospodarstvo sputano stagnacijom u eurozoni i najavio smanjivanje poreza na rad i na male tvrtke.

Mađarsko gospodarstvo raslo je 4,9 posto prošle godine, ali je vlada u petak smanjila predviđanja rasta za 2020. godinu s 4 posto na 3,5 posto, što bi bila najsporija stopa rasta u četiri godine.

U svom godišnjem govoru o stanju nacije osvrnuo se jučer na svoje desetljeće na vlasti, ali je i najavio: “Vidim opasne godine ispred nas… Moramo poduzeti ozbiljne korake da obranimo što smo postigli do sada”, kazao je.

Orbanova gospodarska politika prebacila je financiranje mađarskog duga na domaće zaduživanje, uz očuvanje niskog proračunskog deficita.

“Moramo fokusirati naše napore da očuvamo radna mjesta u 2020. i vjerojatno u godinama nakon toga. U takvim vremenima, potrebno je smanjenje poreza. Stoga, smanjit ćemo porez na rad i na male tvrtke”, najavio je Orban.

Analitičari smatraju da jedino gospodarski pad može ugroziti Orbanovu poziciju te očekuju da će mađarska vlada nastaviti koristiti fiskalnu politiku za stimuliranje ekonomije, dok će centralna banka držati kamatne stope na niskom nivou unatoč rastućoj inflaciji.