Evropski pokret u Bosni i Hercegovini danas je u Sarajevu dodijelio nagrade “Orden običnim ljudima – herojima” koji su pomogli i podržali društveni razvoj i proces evropskih integracija u BiH.

Nagrade su dobili gradonačelnik Dervente Milorad Simić, novinar – dopisnik iz Brisela u vrijeme ukidanja viznog režima Elvir Bucalo, sportska legenda Ivica Osim, te ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić.

Foto: Fena

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo kazao je da su Orden dodijelili posebno zaslužnim pojedincima i kolektivima koji su na bilo koji način pomogli i podržali razvoj BiH.

Istakao je da se dodjelom nagrada završava i projekt obilježavanja desete godišnjice ukidanja viznog režima za građane BiH.

“Inspiracija i glavni razlog su bili prije svega zdravstveni radnici, načelnici, mediji i drugi, koji su svoje zdravlje i živote založili i stavili na kocku tokom pandemije”, kazao je Praštalo.

Dobitnici nagrada zahvalili su Evropskom pokretu na ukazanom povjerenju ističući da je velika čast biti priznat za pomaganje društvenog razvoja u BiH.