Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i organizatori Olimpijskih igara u Tokiju pokušavaju da ubijede javnost da će se to takmičenje održati sljedeće godine uprkos pandemiji koronavirusa.

Olimpijske igre u Tokiju trebalo je da se održe ovog ljeta, ali su odložene na godinu dana zbog pandemije. Predsjednik Organizacionog odbora Toširo Muto rekao je prošle sedmice da vakcina nije uslov za održavanje Igara, a član MOK koji nadgleda pripreme za Olimpijske igre Džon Kouts rekao je da će se takmičenje održati uprkos pandemiji.

Kouts će u srijedu učestvovati na onlajn sastanku sa članovima Izvršnog odbora MOK i očekuje se da će dati optimističnu prognozu.

U Japanu su prethodnih mjeseci obavljene ankete u kojima su kompanije i javnost pokazali skepticizam oko održavanja Igara.

“Možemo vam reći da je MOK potpuno posvećen proslavi 32. Olimpijskih igara sljedeće godine u Tokiju. Počeli smo sa formulisanjem konkretnih koraka koje ćemo preduzeti”, rekao je portparol Organizacionog komiteta Masa Takaja.

Radna grupa sastavljena od čelnika Vlade i Tokija, medicinskih eksperata i čelnika Olimpijskog saveza Japana počela je prošle sedmice niz sastanaka sa ciljem da se utvrdi da li Tokio sljedeće godine može da organizuje Olimpijske igre.

Na sastancima koji će se održati u narednih nekoliko mjeseci razgovaraće se o tome kako dovesti sportiste u Japan, testiranju na koronavirus, mjerama da se obezbijede borilišta, antivirusnim mjerama u Olimpijskom selu, pitanja imigracije i statusu navijača.

Na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama očekuje se učešće od 15.400 sportista. Uz njih, takmičenjima će prisustvovati hiljade trenera, tehničkog osoblja i predstavnika medija.