Zamjenik šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Dmitrij Jordanidi izjavio je danas da je integritet, nezavisnost i odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija od ogromnog značaja, te da se moraju poštovati kako bi se obezbijedilo da građani imaju povjerenje u pravičan i pouzdan pravosudni sistem.

Jordanidi je u obraćanju učesnicima dvodnevne onlajn obuke o etičkim standardima i disciplinskoj praksi za novoimenovane sudije i tužioce, te pravne saradnike, koja je u organizaciji OSCE-a počela danas, poručio da Misija OSCE-a u BiH ostaje posvećena unapređenju profesionalnih standarda u pravosuđu.

Obuka ima za cilj da poveća razumijevanje učesnika o standardima etičkog ponašanja sadržanim u etičkim kodeksima za sudije i tužioce, a poseban naglasak stavljen je na nepristrasnost i javnu odgovornost, sukob interesa, korištenje društvenih mreža, te davanje javnih izjava, saopšteno je iz OSCE-a.

Zamjenik glavnog disciplinskog tužioca BiH Mirza Omerović rekao je da Kancelarija disciplinskog tužioca cijeni kontinuiranu podršku Misije OSCE-a u BiH.

“Jačanje integriteta pravosuđa u BiH naš je zajednički cilj. Zadovoljstvo nam je što još jednom možemo učestvovati u ovoj obuci za sudije i tužioce u oblasti etike, discipline, sukoba interesa, te integriteta pravosuđa u cjelini. Ove su teme od ključnog značaja”, naglasio je Omerović.

Učesnici su imali priliku da se upoznaju o primjerima disciplinskih postupaka koji su vođeni pred disciplinskim organima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.