Predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je većinom glasova odlučeno da se održi sjednica Parlamenta na kojoj će na dnevnom redu biti zahtjev 46 poslanika za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Ona je konferenciji za medije, nakon jučerašnjeg sastanka, rekla da su za održavanje sjednice glasala četiri potpredsjednika, dok su dvojica bila protiv.

Pojasnila je da su od Nacionalnog instituta javnog zdravstva zatražili mišljenje o mjerama koje treba poduzeti u cilju omogućavanja da tako veliki skup bude prilika za dalje širenje pandemije koronavirusa, a da nisu od njih tražili mišljenje da li sjednicu treba uopće održati.

Institut je predložio preduzimanje istih mjera koje se zahtjevaju i od strane građana, dezinfekcija prostora, osiguranje zaštitnih mera i udaljenost od dva mesta od sudionika sjednice kao i pregled poslanika prijee ulaska u sali, kazala je Osmani.

Navela je da uslov od dva metra udaljenosti nije ispunjen čak ni u prilici da se koriste i prostori u kojima su gosti i novinari koji prave sjednicu, ali je odluka većine da se sjednica održi u plenarnoj Sali Skupštine Kosova.

Objavila je da će se sjednica održati bez prisustva medija, ali uz direktan prijenos na svim televizijama koje to bude tražile.