Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, u okviru zvanične posjete Njemačkoj, sastala se sa ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom od koga je zatražila podršku za učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije.

Osmani je ocijenila odličnim odnose Kosova i Njemačke i poručila da Priština ostaje privržena njihovom daljem produbljivanju.

Ona je govorila o namjeri Kosova da se pridruži u nekoliko međunarodnih organizacija, za šta je zatražila podršku Njemačke.

“Kosovo ostaje posvećeno tome da postane dio Evropske unije, Ujedinjenih nacija, ali i mnogih međunarodnih organizacija. Nadam se da će Njemačka razmotriti vodeću ulogu u našoj podršci za postizanje ovog cilja”, istakla je Osmani.

Na sastanku je razgovarano i o procesu dijaloga sa Srbijom. Kosovska predsjednica je u vezi s tim procesom naglasila da bi konačni rezultat pregovora trebalo da bude međusobno priznavanje i očuvanje postojećeg ustavnog poretka na Kosovu, kao i sadašnjih granica. Prema njenim riječima, Kosovo je konstruktivna strana u tom procesu.

U tom kontekstu, ona je istakla da je perspektiva Kosova u EU i da je Berlinski proces snažan podstrek za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, isključujući svaku drugu ideju koja ima za cilj da bude paralelna sa proširenjem EU i ovim procesom.

Osmani je na sastanku sa ministrom Masom istakla da pozdravlja brzo zaključenje bilateralnog sporazuma o priznavanju kosovskih vozačkih dozvola između Kosova i Njemačke.

Takođe je, što se tiče ekonomske saradnje, pomenula sporazum o prevozu robe, ukidanje dvostrukog oporezivanja između Kosova i Njemačke, kao i organizaciju zajedničkog investicionog foruma.​​​​​​​