Nakon održanih takmičenja u Mostaru, Čapljini i Širokom Brijegu, Plazma Sportske igre mladih su svoje ovogodišnje aktivnosti nastavile u Tomislavgradu, Bihaću i Bužimu.

Najljepša sportska priča, koju su BH Telecom Sportske igre mladih u prethodnih devet godina „pričale“ sa mališanima širom Bosne i Hercegovine, nastavlja sa ovogodišnjim takmičenjima, kroz koje će proslaviti svoj deseti rođendan. Planirano je održavanje takmičenja u 42 bh. grada, a pravo učešća ove godine imaju dječaci i djevojčice 2005. godište i mlađi. Igre, uz finansijsku podršku USAID-a, nastavljaju realizirati projekat „Fer igra za fer djetinjstvo“, s ciljem učenja o toleranciji, poštivanju različitosti i fair playu.

U Tomislavgradu su održana takmičenja u malom nogometu i košarci. Predstavnici ovog grada na polufinalnom turniru za regiju Hercegovina, bit će malonogometaši iz ekipe „Kadeti“, koji su u finalnoj utakmici Coca Cola Cupa savladali ekipu „Teletabisi“. Osim malonogometaša, Tomislavgrad će imati i predstavnice u košarci, djevojčice iz ekipe simpatičnog naziva „Rumene jabuke“.

„Mnogo smo sretne što smo osvojile Kinder+Sport Cup u Tomislavgradu i jedva čekamo polufinalni turnir. Nadamo se da ćemo i u Mostaru biti jednako uspješne, te izboriti plasman na finale u Sarajevo“, rekla je Iva Petrović, kapitenka ekipe „Rumene jabuke“.

Domaćin Igara, već desetu godinu, je grad Bihać. Djevojčice i dječaci su se u ovom gradu takmičili u malom nogometu, košarci i tenisu. Kada je riječ o Poli Cupu, takmičenju u malom nogometu za dječake 2009. godište i mlađi, najuspješnija je bila ekipa „Mladost 1938“ iz Bosanskog Petrovca, koja je u finalnom susretu odmjerila snage sa ekipom „Zvijezda Midž Hit“. Nakon takmičenja u malom nogometu, održan je i Toyota Cup u tenisu. Prvo mjesto u kategoriji djevojčica osvojila je Ena Pjatnicki, dok je prvo mjesto u kategoriji dječaka osvojio Emil Memić.

I ove godine mališane širom BiH, osim takmičenja, očekuje i niz edukativno-zabavnih radionica. Kroz kampanju „Budi zakon, reci NE“, koju Igre implementiraju u saradnji sa Fondom za okoliš FBiH, zajedno ćemo učiti o važnosti očuvanja životne sredine.

Takmičenja Igara su po prvi put ove godine održana u još jednom krajiškom gradu – Bužimu, a najveće interesovanje vladalo je za takmičenje u odbojci. Finalni odbojkaški susret, u kojem su se sastale ekipe ŽOK „Bužim“ i ŽOK „Bihać“, donio je mnogo neizvjesnosti, a u konačnici je pobjedu odnijela domaća ekipa.

„Ovo nam je drugi put da se takmičimoi drago nam je što su Igre ove godine održane i u našem gradu. Finale u Sarajevu će nam biti odlična prilika da se družimo, dobro zabavimo, ali i takmičimo protiv ekipa iz drugih gradova“, kazala je Hana Skenderović, kapitenka ekipe ŽOK „Bužim“.

Nakon takmičenja u odbojci, prvi ovogodišnji BH Telecom Cup u odbojci na pijesku održan je u Bužimu. Pobjednici u muškoj kategoriji su dječaci iz ekipe Milenium, dok su u kategoriji djevojčica najuspješnije bile djevojčice iz ekipe Bužim. I jednu i drugu ekipu očekuje učešće na Velikom finalu Igara u Sarajevu.