Organizacija Global Analitika poziva vlasti, na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, da hitno sve osobe s invaliditetom i one koji brinu o njima, uvrste na listu prioriteta za vakcinisanje (odmah iza zdravstvenih radnika).

“U protivnom odgovorni nadležni organi u Bosni i Hercegovini mogu se suočiti s posljedicama nepravovremenog reagiranja, a time i izazvati novu diskriminaciju osoba s invaliditetom i njihovih prava na život i zdravstvenu zaštitu”, navodi se.

Zdravstvene institucije pozivaju da prilagode svoje protokole, u bolnici i zajednici, tako da se osobe s invaliditetom mogu lako vakcinisati, ali i testirati na COVID-19 te izolirati i liječiti.

“Osobe s invaliditetom su važne i ova pandemija samo je naglasila tužnu stvarnost da se kao država ne ponašamo odgovorno i savjesno, prema osobama s invaliditetom. Svi moramo biti svjesni i iskreno sarađivati ​​da bismo osigurali da osobe s invaliditetom imaju prioritet, istovremeno rješavajući druge probleme koji ih izlažu riziku”, ističu uz napomenu da će inicijativu uputiti svim nadležnim institucijama.

Kako navode ti problemi su prepoznati na svjetskom nivou te je ‘The International Disability Alliance (IDA), uime osoba s invaliditetom i njihovih organizacija kao i mreža podrške širom svijeta, pozvala sve vlade, agencije Ujedinjenih naroda i privatni sektor da odmah poduzmu sve mjere da bi osigurale da osobe s invaliditetom i mreže podrške imaju prioritetni pristup vakcinaciji i da vakcine COVID-19 budu dostupne i besplatne za osobe s invaliditetom’.

“Mnoge države svijeta su se odazvale na taj poziv, ali neke države su osobe s invaliditetom stavile u prioritet za vakcinisanje i prije tog poziva kao što je naprimjer Kanada”, ističe se.

Po podacima organizacije Global Analitika, prema rezultatima popisa 2013. godine neku vrstu poteškoće ima 8,3 posto populacije u Bosni i Hercegovini, što znači da najmanje 300.000 ljudi u BiH ima neki stepen invaliditeta. Iako, kako navode, procjene govore da u BiH ima oko 500.000 osoba s nekom vrstom invaliditeta.

U saopćenju za javnost Global Analitika potpisana je kao organizacija koja godinama pruža podršku u zaštiti i promociji ljudskih prava osoba s invaliditetom.