Američki potpredsjednik Mike Pence i njegova protivkandidatkinja za potpredsjednika na predstojećim predsjedničkim izborima Kamala Harris sporili su se u televizijskoj debati o nekoliko pitanja – od načina na koji je Bijela kuća vodila borbu protiv pandemije koronavirusa, ekonomske politike, policije do rasnih odnosa.

Analitičari su nakon diskusije izjavili da nijedna od dvije strane nije odnijela jasnu pobjedu.

Kandidati za potpredsjednika Sjedinjenih Država razmijenili su mišljenja o rasnoj pravdi i policiji, čime su ukazali i na razmimoilaženje njihovih stranaka o ovom pitanju.

Pence je podržao policiju i odbacio navode da su Sjedinjene Države rasistička zemlja, čime je podržao raniji sličan stav koji je iznio predsjednik Donald Tramp.

Harris je kritikovala Trumpa jer tokom njegove diskusije sa protivkandidatom iz Demokratske stranke Josephom Bidenom nije osudio ponašanje pripadnika ekstremne desnice bijelaca. Ona je najavila da će, u slučaju pobjede kandidata Demokratske stranke, među ostalim reformama krivičnog pravosuđa, biti zabranjeni određeni policijski zahvati prilikom hapšenja i ukidanje privatnih zatvora.

Prema posljednjim rezultatima anketa, predsjednički kandidat demokrata ima blagu prednost nad aktuelnim predsjednikom Donaldom Trumpom. Ipak, pojedini investitori su izrazili skepsu i upozoravaju da će rezultati izbora biti tijesni, zbog čega bi nestabilnost tržišta mogla biti u porastu nakon 3. novembra.