Félicien Kabuga (84), koji je osumnjičen za genocid u Ruandi, od danas je u pritvoru u Haagu, nakon premještaja iz Francuske po nalogu suda Ujedinjenih nacija.

Kabuga, koji je bio u bijegu 22 godine prije nego što je u maju uhapšen u Francuskoj, uskoro će biti izveden pred sudiju, navodi se u saopćenju tribunala UN-a.

Prošle sedmice je sudija UN-a naredio njegov premještaj u Holandiju, umjesto u pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija u Tanzaniji, zbog pandemije koronavirusa.

Kabuga će, vjerovatno, provesti najmanje nekoliko mjeseci u Haagu, a onda bi mu se i dalje moglo suditi u Tanzaniji, javio je Reuters.

Tužioci UN-a optužuju bivšeg tajkuna, koji se obogatio prodajom čaja i kafe, za finansiranje i uvoz mačeta za etničke milicije Hutha koje su ubile stotine hiljada Tutsija i umjerenih Huta u Ruandi tokom 1994. godine.

Kabuga se suočava s optužbama za genocid, saučesništvo u genocidu i zločine protiv čovječnosti. On je tokom saslušanja u Francuskoj, odbacio optužbe protiv sebe nazvavši ih lažnim.