Policija i aktivisti i dalje su na ulazu u deponiju “Uborak” kod Mostara. Svi sastanci aktivista Inicijative “Jer nas se tiče” sa predstavnicima gradske, kantonalne i federalne vlasti propali su, jer na sastanke nisu dolazili ministri, nego predstavnici ministarstava koji nemaju ovlašćenja da donose odluke. Koji je pravi povod otkazivanja sastanka?

Problem deponije na Uborku vruća je tema koja neće lako okupiti sve nadležne koji bi trebali sjesti i razgovarati. U Inicijativi građana „Jer nas se tiče“ ističu kako nisu imali prave sugovornike. S druge strane nisu bili kantonalni i federalni ministri, nego njihovi predstavnici. Nakon dva propala sastanka, treći je otkazan.

“Dobili smo obavijest da ministri i premijer ne mogu doći, a u gradskoj upravi nemamo sugovornika, oni nisu nadležni”, kaže Nijaz Hodžić iz Udruženja građana “Jer nas se tiče”.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja HNK Suad Hasandedić nije htio komentirati slučaj, navodeći kako nije u njegovoj nadležnosti, dok je ministar trgovine, turizma i okoliša Ajdin Teletović nedolazak na sastanak opravdao održavanjem sjednice kantonalne Vlade.

“To je jedini razlog zašto ministar Hasandedić i ja nismo bili na sastanku na inicijativu Udruženja “Jer nas se tiče”. Ministar Hasandedić i ja smo poslali pomoćnike koji su na relevantan način mogli govoriti o predmetnoj temi”, navodi Teletović.

Premijer HNK Nevenko Herceg, nekadašnji federalni ministar okoliša i turizma do 2011. godine, ponovio je kako je deponija u nadležnosti tog federalnog ministarstva, koje je i gradilo deponiju na Uborku. Navodi kako je prije desetak godina na Uborku trebalo graditi prečistač otpadnih voda.

“Istina je samo jedna, to nije završeno. Bila su osigurana sredstva svjetske banke, nisu potrošena. Zašto nisu? Postoji odogovornost na relaciji grad – Federalno ministarstvo, odnosno Vlada Federacije BiH. Bio sam ministar, to sam radio. Završeno je u Zenici, Banjaluci, Bijeljini, nije završeno u Mostaru”, tvrdi Herceg.

Deblokada Uborka bila je i tema sjednicе kantonalne Skupštine. SDP je stava kako građani imaju potpuno pravo zabraniti odlaganje otpada na deponiji bez dozvola, te da je policija u svom postupanju prekoračila ovlasti. Komentirali su i otkazivanje sastanka s građanima.

“Očekujem od ministra MUP-a da u skladu sa načinom koji je primijenio kada su u pitanju građani, ode i privede sve ministre na sastanak kako bi se počeo rješavati problem deponije”, kaže zastupnik u Skupštini HNK Aner Žuljević.

U Inicijativi ističu kako policija još čuva deponiju, a tamo su stalno i njihovi aktivisti. Prije nekoliko dana izjavili su da su dobili obećanja federalne ministrice okoliša i turizma Edite Đapo kako će deponiju zatvoriti za 10 dana.

Ministrica Đapo nije odgovarala na naše pozive. Još nije poznato kada bi trebalo da bude održan novi sastanak. Čeka se reakcija iz nadležnog Federalnog ministarstva okoliša i turizma.