Za danas najavljena sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine otkazana je zbog nedolaska poslanika iz Republike Srpske.

Predrag Kojović (Naša stranka) izjavio je u obraćanju novinarima kako je upravo završena sjednica Proširenog kolegijuma na kojoj je donesena odluka da se zasjedanje Predstavničkog doma otkaže.

Sjednica će, kako je kazao, biti zakazana početkom septembra.

“Ovo je političko, a ne poslovničko rješenje, kako bi se dalo vremena da se u političkim razgovorima prevaziđe ovaj problem”, rekao je Kojović.

Cijenu bojkota i blokiranja institucija plaćaju svi građani Bosne i Hercegovine, a u ovom slučaju najveću cijenu platiće građani Republike Srpske, smatra on.

“Mi smo danas mogli imati sjednicu, raspravljati i glasati, imati većinu za određene prijedloge. Pošto ne bi bilo entitetske saglasnosti, Kolegijum bi imao vrijeme da postigne saglasnost. Onda bi moglo ići na drugo glasanje. Legitimna odluka je da neki prijedlog nije prošao, ali ne može se bojkotovati rad. Ovo nije prvi put da se nalazimo u ovakvoj situaciji”, dodao je Kojović.

Foto: Tijana Kecman/BHRT

Poslanik Saša Magazinović (SDP) rekao je kako je jedan broj zastupnika odlučio ne doći na posao jer im je zabranjeno negirati genocid.

“Oni neće doći na posao jer im je zabranjeno da dalje uznemiravaju porodice. Ne možemo se praviti da je sve u redu i da Parlament nije blokiran. Politička odluka Kolegija je da se to jasno kaže neodržavanjem sjednice, a ne fingiranjem da je sve u redu jer ništa nije u redu”, izjavio je Magazinović.

Dženan Đonlagić (DF) kazao je kako su pojedini poslanici i delegati odlučili “blokirati naš rad na najgori mogući način”, i da za to, u civilizacijskom smislu nema opravdanja.

Foto: Tijana Kecman/BHRT

“Evidentno je i da Dom naroda za dva dana neće biti održan iz razloga što je ono što nije uradila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, upravo zbog blokade tih istih ljudi, odlučio uraditi visoki predstavnik, ponuditi smiraj porodicama žrtava i preživjelih na osnovu sudske odluke. Mi nismo htjeli da minimiziramo tako što ćemo ići u salu i, tobože, raspravljati o prijedlozima jer ne možemo odlučivati zbog entitetskog glasanja. Nijedno zakonsko rješenje ne bi moglo proći”, naglasio je Đonlagić.

Adil Osmanović (SDA) kazao je da će naredna sjednica Predstavničkog doma biti održana u septembru, bez obzira hoće li doći poslanici iz Republike Srpske ili ne.

Foto: Tijana Kecman/BHRT

“Ovo smo donijeli glede dosadašnjeg iskustva jer je bilo pokušaja da se blokira rad institucija. Današnji zaključak Kolegija, po nama, je dobar. Ostavljamo prostor razgovoru i nadamo se da ćemo do septembra naći rješenje”, izjavio je Osmanović.

Predsjedavajući Doma Naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović takođe se obnratio novinarima, rekavši kriza, s vremena na vrijeme, mora biti i da je ovakva odluka morala izazvati reakciju.

Foto: Tijana Kecman/BHRT

“Moramo pustiti da se stvari smire. Institucije ce ponovo proraditi. Nadam se da ćemo u budućnosti neke stvari uraditi sami i ne čekati da nam neko nametne”, rekao je Izetbegović.

On je dodao da će danas biti na vezi s kabinetima Špirića i Čovića (zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH, op.a.) kao i da pretpostavlja da će i Dom naroda odgoditi sjednicu.

Izetbegović je ocijenio da je Valentin Inzko “pomogao svima nama pa i srpskim predstavnicima”.