Pet članova osoblja Bijele kuće dobilo je otkaz jer su u prošlosti koristili droge, uključujući marihuanu, rekla je danas portparolka Bijele kuće Džen Psaki.

Marihuana je postala delikatno pitanje za Bajdenovu administraciju jer je njeno korišćenje u rekreativne svrhe dozvoljeno u 15 saveznih država i u glavnom gradu Vašingtonu, uprkos zabrani na saveznom nivou.

Portparolka Bijele kuće rekla je za Asošiejted pres da je administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena pokušala da ne kažnjava automatski zaposlene zbog njihovog ponašanja u zajednicama kojima pripadaju, već da razvije fleksibilniju politiku.

“Radili smo u koordinaciji sa bezbjednosnom službom kako bismo osigurali da više ljudi ima mogućnost da služi državi u odnosu na raniji period, kada je riječ o istom nivou nedavne upotrebe droge. Iako nećemo ulaziti u pojedinačne slučajeve, kod malog broja otpuštenih pojedinaca bilo je dodatnih faktora u igri”, navela je Psaki.

Bijela kuća navodi da može biti više faktora za otpuštanje zaposlenih, uključujući često korišćenje narkotika.

U vrijeme Bajdena je ublažena politika prema korišćenju marihuane, a osoblju Bijele kuće se toleriše ako su je u prošlosti konzumirali do 15 puta godišnje.