U Srebrenici je danas svečanom ceremonijom u rad puštena gradska fontana i otkriven “Spomenik miru”.

Načelnik Opštine Mladen Grujičić je istakao da je ideja o izgradnji spomenika podržana od svih političara u Srebrenici, te da je naišla na, kako je rekao, ogromnu pohvalu i podršku svih ambasada i ambasadora koji su dolazili u Srebrenicu.

Oko izgradnje “Spomenika miru” u proteklom periodu bilo je dosta sporenja, jer su Bošnjaci bili protiv.

“Uvijek se u Srebrenici kada se pojavi neka lijepa stvar, postoje i oni neki koji žele da pokvare, da umanje ljepotu toga, ali postoje i oni koji žele odavde da pošalju poruku mira, ljubavi, suživota, razvoja Srebrenice i mi ćemo u tom pravcu nastaviti. Ono što nema alternativu to je mir, i svako ko ima razuma u miru vidi spas, prosperitet”, rekao je Grujičić.

Današnjoj svečanoj ceremoniji nisu prisustvovali predstavnici Bošnjaka u lokalnoj vlasti.

Otvaranju “Spomenika miru” prisustvovao je, između ostalih, ministar zdravstva RS Alen Šeranić.

“Mir je vrlo važan za ovaj grad, za ovu zemlju, za region. Mir je put koji počinje sporazumima, a nastavlja se kroz naše razumjevanje. Činjenica je da želimo prosperitet i napredak i samo u miru, suživotu možemo to da dobijemo”, rekao je Šeranić.

Bošnjaci se od ranije protive ovom spomeniku, iako su odbornici u skupštini podržali ideju izgradnje, ali smatraju da se nisu stekli uslovi za realizaciju.

“Mir nema alternativu i Bošnjaci su to svojim povratkom nakon genocida pokazali. Mislim da je ideja o spomeniku otišla u pogrešnom smjeru, da je to isforsirano zbog izborne godine. Na kraju je taj spomenik izgubio smisao, a vidimo i da su inicijatori same izgradnje, to je OHR, na kraju digli ruke od toga”, istakao je zamjenik načelnika opštine Srebrenica Hamdija Fejzić.

Podsjećamo, na inicijativu kancelarije visokog predstavnika u BiH, koju je podržao aktuelni načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, Skupština opštine Srebrenica 2019. godine donijela je odluku o izgradnji “Spomenika miru” u Srebrenici koji je danas i otkriven u povodu Međunarodnog dana mira koji se obilježava 21. septembra.