Keramička boca, koja potiče između 4350. i 4100. godine prije nove ere, a pronađena je u Sloveniji, sadrži tragove šminke što znači da je stotinama godina starija od dosadašnjih dokaza o kozmetici u starom Egiptu i Mezopotamiji, piše “Nju sajantist”.

Analiza sastojaka u tragovima pronađenim u keramičkoj boci u Sloveniji, koja datira između 4350. i 4100. godine prije Hrista, pokazala je da sadrži pčelinji vosak, životinjsku mast i kozmetiku na bazi olova.

Bine Kramberger, arheolog iz Zavoda za zaštitu kulturne baštine Slovenije, pronašao je ovu malenu keramičku bocu u Zgornjem Radvanju 2014. godine.

U regiji je otkriveno više od stotinu sličnih bočica, koje se uglavnom pripisuju Lasinji u jugoistočnom podnožju Alpa ili Vinčanskoj kulturi na Srednjem Balkanu.

U početku se pretpostavljalo da je riječ o dječjim igračkama zbog njihove veličine i sličnosti sa životinjskim i ljudskim glavama.

Detaljnija analiza je pokazala da u bočici ima tragova pčelinjeg voska, biljne i životinjske masti te bijele tvari na bazi olova, poznate kao ceruzit, koja se vijekovima koristi u kozmetici.

Većina bočica imala je rupe na ručkama, što ukazuje na to da su vjerovatno bile nanizane na uže ili kožu te da su se nosile oko vrata ili struka.

Ceruzit je mineral poznat pod nazivom bijelo olovo ili olovni karbonat. Kroz istoriju se koristio u kozmetici, iako je ta praksa kasnije prestala jer je materija dosta otrovna.

Kramberger smatra da se radi o značajnom nalazu jer se “rijetko nalaze posude u kojima još ima ostataka nekadašnjeg sadržaja”.

On i njegov tim analizirali su više od desetak drugih posuda iz istog doba i otkrili da i one sadrže ceruzit i druge minerale olova.

Najraniji dokazi o korištenju kozmetike u Egiptu datiraju otprilike 4000 godina prije nove ere.

Muškarci i žene su tada koristili crveni oker kao rumenilo na obrazima ili za šminkanje usana. Pomoću minerala malahita radili su zeleno sjenilo za oči, a pomoću kohla (kajala) iscrtavali debele i tamne linije oko očiju.