Nakon što su na sastanku početkom jula najavili da se gasi organizovana proizvodnja duhana u Bosni i Hercegovini, organizatori proizvodnje u našoj zemlji ovih dana počeli su otkup. Ipak, ističu da je situacija daleko od dobre, a rješenje očekuju početkom septembra, kada će se sastati sa direktorom Uprave za indirektno oporezivanje.

Dugogodišnjeg proizvođača duhana Milenka Zečevića iz Semberije vijest o početku otkupa duhana je obradovala. Predao je prve količine podbira, ali je zabrinut šta će biti dalje.

MILENKO ZEČEVIĆ, proizvođač duhana

“Ja sad ništa nisam siguran da vam budem iskren. Ako bude i dalje proizvodnje, vjerovatno će se raditi, a ako ne, nikom ništa, moraće se napustiti, a pod ovim uslovima je i teško“.

U bijeljinskom „Duhanu“ kažu da su krenuli u otkup jer su ugovorom obavezani da to urade. Novac za isplatu roda nemaju, a i proizvođači, svjesni toga, pa predaju samo količinu kojom otplaćuju dug za sjetvu.

SLAVKO MIHAJLOVIĆ, tehnolog u AD „Duhan“ Bijeljina

“Šteta na duhanu je ove godine značajna i nije bilo skoro takvih šteta. Kod nas oko 60 proizvođača iz semberije i trideset iz posavine“.

Slično je i u drugim krajevima zemlje. Iako su početkom jula najavili da obustavljaju proizvodnju duhana, organizatori ističu da su ih u međuvremenu iz Uprave za indirektno oporezivanje pozvali na sastanak.

SVETOZAR MIHAJLOVIĆ, savjetnik u AD „Duhan“ Bijeljina

“Zakazao je sastanak za drugi septembar, pozvao je nas organizatore porizvodnje i ministre poljoprivrede iz jednog i drugog entiteta. Tu ćemo ponoviti argumente koje imamo, jer radi se o nesporazumu i zamjeni teza koje primjenjuje uprava“.

Organizatori proizvodnje u ovaj sastanak polažu velike nade. Kažu da, ako dogovora ne dođe, neće nastavljati proizvodnju. Bez dogovora sa UIO upitna je i finalizacija ovogodišnjeg otkupa, jer novca nemaju, pa bi rod duhana mogao završiti na crnom tržištu.