Multimedijalna izložba Muzeja Republike Srpske “Zmijanjski vez – svjetsko nematerijalno nasljeđe” biće otvorena danas u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Autor izložbe, koja će biti otvorena u 19.30 časova u Galeriji Muzeja Hercegovine, je muzejski savjetnik etnolog Danijela Đukanović, najavljeno je iz tog muzeja.

U saopštenju je navedeno da Muzej Republike Srpske ovom izložbom predstavlja priču o vezu koji se od 2014. godine nalazi na Unesko reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva, kao prvi elemenat uvršten iz Republike Srpske.

Na izložbi će biti predstavljeno 65 eksponata Muzeja Republike Srpske, kao i radovi udruženja koja izrađuju Zmijanjski vez u 21. vijeku.

Multimedijalnost izložbe atraktivan je faktor u prezentaciji ovog svjetskog blaga, pa postavka izložbe sadrži i 20 banera sa fotografijama koje prikazuju rad udruženja, tablete koji prikazuju fotografije iz foto-dokumentacije Muzeja Republike Srpske i dokumentarni film o upisu Zmijanjskog veza na Uneskovu listu.

Zmijanjski vez je specifična tehnika koju praktikuju žene na Zmijanju, visoravni pored Banjaluke. Ovaj vez je od sredine 19. vijeka do danas zadržao svoju ornamentalnu formu, specifične je izrade, tamnoplave boje i u njegovoj izradi uvijek se koriste određene tehnike.

Zmijanjski vez se koristi za ukrašavanje ženske odjeće i domaćinstva, uključujući vjenčanice, marame, haljine i posteljinu.