Prema preporukama nadležnih institucija, nakon dva mjeseca pauze, ponovo je za posjete, otvorena većina muzeja i galerija. Uposlenici ovih kulturnih ustanova vrijedno su radili sve vrijeme, i pripremali postavke za ovaj dan, kako bi goste dočekali u čistom i sigurnom okruženju.

Danas je Međunarodni dan muzeja i ovo je prvi muzejski praznik posljednjih godina, koji se ne obilježava cjelodnevnim specijalnim programom. Ipak u Historijskom muzeju BiH se raduju što su, nakon 2 mjeseca, otvorili vrata za posjetioce.

U muzeju je pripremljena stalna postavka “Opkoljeno Sarajevo”. Tu je i izložba Zagrljaji, Safeta Zeca te kolekcija fotografija Džima Maršala. Vrata muzeja danas su otvorena do ponoći, a posjetioci se moraju pridržavati novog muzejskog bontona.

ELMA HODŽIĆ, kustosica Historijskog muzeja BiH

Moraće se dezinficirati na ulasku. Također primamo grupe samo do 6 ljudi….

I Zemaljski muzej BiH otvara se za posjetioce. Uposlenici su u proteklom periodu pripremali stalne postavke i čistili prostorije, kako bi gosti uživali, ali i bili sigurni. Također, moraće se poštovati propisane mjere. Nažalost, dugogodišnji problemi sa kojima se bore u ovoj ustanovi i danas su aktuelni.

ANA MARIĆ, KUSTOSICA ZEMALJSKOG MUZEJA BiH

To je posebno tužna tema na današnji dan, na Međunarodni dan muzeja. Za ovu godinu nismo dobili nikakve novce, ali evo, mi sutra otvaramo i čekamo prve goste…

Uz poštivanje odluka koje su na snazi, polako se otvaraju i ostali muzeji i galerije. Nadležne institucije dozvolile su rad i kinima, ali, kako saznajemo, uskoro se neće otvarati.

MARINA POPOVIĆ, “Cineplexx Palas”, Banjaluka

Mi nažalost još uvijek ne znamo kada ćemo otvoriti vrata nadamo se uskoro. Problem je što moramo poštovati mjere sigurnosti,a osim toga moramo imati i sa čime raditi, jer filmove drže američki distributeri a oni su ih povukli do jula.

SAFET TERZIĆ, , Cinema City Sarajevo

Nećemo moći odmah prikazivati nove filmove ići ćemo sa reprizama, a što se tiče samog gledanja filmova i to neće biti kako smo navikli zbog propisane distance od metar i po do dva. Nažalost ono što daje draž kinu, pune sale, premijere…to možemo očekivati tek u julu.

Način života na koji smo navikli u posljednja dva mjeseca, zasigurno će još dugo biti aktuelan. Ipak, otvaranje kulturnih ustanova, barem donekle, vraća nas u ljepše i pozitivnije okruženje.