Završetak procedure oko izdavanja saglasnosti za otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru bi znatno unaprijedilo političke i ekonomske odnose Srbije i Bosne i Hercegovine, rekla je ministar inostranih poslova BiH Bisera Turković nakon sastanka sa veleposlanikom Republike Srbije Aleksandrom Đorđevićem.

Turkovićeva je na sastavnku naglasila i važnost implementacije Sporazuma o sukcesiji, rješavanja pitanja naknada za potopljeno zemljište HE Bajina Bašta, realizacije Protokola o određivanju tromeđne tačke između BiH, Crne Gore i Srbije, te sporazume o pograničnom prometu, graničnim prijelazima i o održavanju i rekonstrukciji drumskih međudržavnih mostova, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Veleposlanik je rekao da je pitanje sukcesije interes Srbije o kojem se treba razgovarati, te da bi pitanje otvaranja konzulata u Novom Pazaru trebalo biti riješeno u narednom periodu.

Đorđević je posebno naglasio važnost izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo, koji bi značajno skratio putovanje između dva glavna grada, ali i više povezao dvije države.

Sagovornici su se usuglasili da je rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja od prioritetnog značaja za jačanje dobrosusjedskih odnosa i suradnje.