Premijerom dokumentarnog filma “Putovanje”, autora Aleksandre Mitrić Štifanić, večeras je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo svečano otvoren 14. Međunarodni filmski festival “Prvi kadar”.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja Festivala dodijeljeno je festivalsko priznanje Lik kneza Pavla za doprinos razvoju i unapređenju kinematografije u regionu, a prema odluci Savjeta festivala, priznanje je uručeno Akademiji umetnosti Beograd, povodom 25 godina Akademije.

Štifanićeva je, govoreći o osnovnoj ideji svog filma, ponovila da se na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma emotivnom pričom o dvanaestogodišnjem dječaku koji se suočava sa prošlošću svoje prabake, koja je preživjela Aušvic, na simboličan način odaje počast za hrabrost, ideale i neprestanu borbu za slobodu čovječanstva.

“Ovogodišnji Festival biće održan od 9. do 14. novembra u Istočnom Sarajevu i Zvorniku pod motom `Festival bez maske!` Mi o životu želimo da govorimo na neskriven način, i u prvi plan stavljamo dokumentarizam, ali će zato naša publika u salama biti apsolutno zaštićena, sa maskama i uz sve propisane mjere zaštite od epidemije virusa korona”, navela je Štifanićeva, koja je i umjetnički direktor i selektor “Prvog kadra 2020”.

Programom Festivala, za utorak je od 10.00 časova u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo predviđeno prikazivanje filmova u takmičarskom programu, za 16.00 časova planirana je specijalna projekcija za štićenike Kazneno-popravnog zavoda Kula, termin od 17.30 časova predviđen je za dječiji filmski program Kids Fest, dok će u 19.00 časova početi projekcija igranog filma “Ime naroda”, u režiji Darka Bajića.

Filmski karavan “Prvog kadra” od srijede, 11. novembra, boraviće u Zvorniku, gdje je za 16.00 časova, u okviru onlajn “DokMasterKlasa”, zakazana Filmska škola o temi “Istorija filma, sa posebnim osvrtom na razvoj dokumentarizma – Stvarnost u dokumentarnom filmu”, a predavač će biti Jelena Radenović.

Nakon konferencije za novinare u sali zvorničkog centra za kulturu, koja je zakazana za 18.30 časova, planirana je projekcija filma “Ime naroda”.

U četvrtak, 12. novembra, trebalo bi da u 10.00 časova počne radionica animiranog filma “Marko Kraljević – srednjovjekovni junak”, u 12.00 časova treba da bude nastavljen takmičarski program, a u 16.00 časova Jovana Nikolić će održati onlajn “DokMasterKlas” o temi “Nove mogućnosti za produkciju dokumentarnog filma”.

Potom, u 17.30 časova slijedi dječiji filmski progarm, te u 18.00 časova promocija knjige “Piščevo putovanje” – mitska struktura za pisce, autora Kristofera Vogela, uz učešće Miroljuba Stojanovića i Dejana Dabića.

Za 19.00 časova planirana je projekcija dokumentarnog filma “Putovanje”.

U petak, 13. novembra, nakon radionice animiranog filma u 12.00 časova biće održana konferencija za novinare i ceremonija proglašenja pobjednika “Prvog kadra 2020”, a potom slijedi onlajn “DokMasterKlas” o temi “Umjetnost dokumentarnog filma” predavača Dejana Petrovića.

Posljednjeg dana Festivala, u subotu, 14. novembra, u 10.00 časova počinje projekcija najboljih filmova međunarodnog studentskog kampa “Interakcija”, dio programa koji je upriličen u susret 15. “Prvom kadru”, pod motom “Petnaest godina interakcije”.

Prema riječima Štifanićeve, moto festivala podsjeća na istinske vrijednosti filmskih ostvarenja i težnju festivala da podstiče dokumentaristički pogled na svijet, bez skrivanja.

Ona otkriva da će se u pet festivalskih selekcija, takmičiti 30 filmskih ostvarenja dokumentarnog i kratkog igranog filma, koje će ocjenjivati žiri u sastavu profesor Dragan Elčić, predsjednik žirija, i članovi profesor Jovana Nikolić, producent, i Dejan Dabić, filmski kritičar.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a Festival sufinansiraju grad Zvornik, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.