Predstavom „Tobija“ u Pozorištu mladih Sarajevo svečano je otvoren Sedmi festival dječije umjetnosti. Festival je internacionalnog karaktera, a osim što njeguje autorski izraz za djecu i mlade, afirmira sve grane umjetnosti te razvija ljubav prema stvaralaštvu kod najmlađe populacije.

Knjiga, teatar, muzika i slikarstvo su grane umjetnosti koje su zastupljene na Festivalu dječije umjetnosti koji uključuje djecu kao kreatore, a ne samo puke konzumente. Nakon što je prošlogodišnji Festival potpuno održan u online formatu, ove godine, dio programa održat će se uživo. Već na otvaranju mališani su, nakon dužeg vremena, mogli pogledati predstavu uživo.

“Sve ono što je jako bitno za djecu i mlade ovaj festival objedinjuje, i treba napomenuti da Festival dječije umjetnosti zaista jeste festival koji želi da profilira, želi da omogući djeci da se prepoznaju i odluče za jednu od ovih umjetnosti”, istakao je direktor Festivala Fahrudin Kučuk.

“Lijepo je vidjeti dječicu ponovo na našoj sceni i jedna lijepa lutkarska predstava Tobija u režiji Marija Drmača, eto ove godine u takmičarskoj konkurenciji u našoj produkciji, nadamo se da će djeca uživati”, kazao je direktor Pozorišta Ismir Fazlić.

Ovogodišnji Festival nudi preko stotinu programa, teatarskih predstava, kreativnih radionica, izložbi, performansa i drugih umjetničkih i edukativnih sadržaja u kojem učestvuju djeca i umjetnici iz Bosne i Hercegovine ali i internacionalni ansambli.

“Vrlo važno je zato što obuhvata i književnost i slikarstvo, muziku i generalno sve aspekte umjetnosti koje su vrlo važne za ovu mlađu populaciju odnosno za mlađu raju”, rekao je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić.

Jedna od misija Festivala je podizanje kulturne svijesti kod djece i mladih i odgoj nove pozorišne publike. A kako se čini Sarajevo nema razloga za brigu.

ANKETA:

“Volim pozorište zato što tu gledam predstave i uživam.”

“Volim pozorište. Zbog čega? Zato što to kad gledam to mi se čini kao jako dobro”

Festival završava 7. maja, a ljubitelji umjetnosti online program mogu pratiti na www.fedu.ba.