Akademik Petar Perica Vidić donirao je Akademiji nauka i umjetnosti (ANU) BiH petnaest umjetničkih slika te je Akademija tim povodom organizovala izložbu doniranih umjetničkih djela.

Izložba je postavljena u ANU BiH danas, a trajaće do 10. decembra.

Akademik Petar Perica Vidić rođen je 7. augusta  1938. godine u Sarajevu. Osnovnu školu završio je u Sarajevu, a klasičnu gimnaziju u Visokom. Studij filozofije i teologije završava na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Tokom 1965. i 1966. godine radio je u ateljeu akademskog slikara prof. Stane Kregara u Ljubljani. U ljeto 1966. godine odlazi u Beč gdje pohađa Akademiju likovnih umjetnosti, grafički odsjek, u klasi prof. Maxa Melchera. Od 1970. predavao je Likovnu umjetnost, a kasnije i Povijest umjetnosti u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom.

Vršio je mnoge dužnosti u svojoj Zajednici. Od 2000. godine je predsjednik ogranka Matice hrvatske u Sarajevu. Član je i brojnih društvenih organizacija. 1995. godine postaje članom Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Izlagao je više puta na zajedničkim izložbama. Imao je više od 60 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, između ostalih u Njemačkoj, Italiji, Švicarskoj, Mađarskoj, Čehoslovačkoj, Engleskoj, Izraelu, Grčkoj, Francuskoj, Holandiji, Belgiji…