U organizaciji Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu danas je otvorena izložba “Trideset godina savremene lingvističke bosnistike (1990–2020)”, a tim povodom i tribina.

Alen Kalajdžić, direktor Instituta za jezik, istakao je da je želja izložbom široj javnosti predstaviti aspetke naučnog, stručnog i istraživačkog rada u oblasti lingvističke bosnistike.

“Ove godine, po prvi put u istoriji BiH, organizira se izložba lingvističke bosnistike. Tačnije želimo povezati period od 1990. do 2020. godine i predstaviti našoj široj javnosti aspekte naučnog, stručnog i istraživačkog rada u oblasti lingvističke bosnistike, to jest nauke koja se proučavanjem bosanskog jezika”, rekao je Kalajdžić i dodao:

“Što se tiče datiranja bosanskog jezika, on ima jednaku starost kao i ostali južnoslavenski jezici i generalno ostali slavenski jezici, budući da vodi porijeklo iz jednog zajedničkog slavenskog jezika, koji se zove praslavenski. Kontinuitet upotrebe bosanskog jezika možemo konkretno pratiti od 12. stoljeća, što ne znači da i ranije nemamo potvrdu upotrebe tog jezika, kao što imamo zapravo neke histoevropske podatke o tome”, rekao je Kalajdžić.

On dodaje da se devedesetih godina bosanski jezik vraća na sve društvene scene.

“Od devedesetih godina konkretno se bosanski jezik vraća na društveno-političku, obrazovnu, medijsku i svaku drugu scenu. To znači zapravo da bosanski jezik zahvaljujući određenim društveno-političkim prilikama koje su vezane najdirektnije za osamostaljenje države BiH, dobija priliku da bude društvena činjenica u ovoj zemlji, ali i ne samo u BiH, nego i u drugim zemljama”, rekao je Kalajdžić.

On je istakao da je standardizacija bosanskog jezika završena, ali da je jezik odraz ljudskog duga i potreba savremenog čovjeka, te da se mora mijenjati.

Idejni tvorac izložbe Jasmin Hodžić naglasio je da je povod izložbe 1. mart ili Dan nezavisnosti BiH te da je ona suštinski prilika da se u javnom prostoru postavi kontekst govorenja o bosanskom jeziku.

“Ovo je prilika da se na neki drugačiji način govori o bosanskom jeziku. Zapravo prilika je da se uz dan bosanske nezavisnosti govori i o nezavisnoti nauke o bosanskom jeziku, o razvojnim tokovima savremene lingvističke bosnistike od ’90. do danas. Suština je u tome da pogledamo šta smo u ovih 30 godina uspjeli, nakon bosanske nezavisnosti i malo prije toga, da napišemo o bosanskom jeziku i suština je u tome da ukažemo da svaki javni narativ o bosanskom jeziku mora računati na ova izdanja. Znači, ne može se govoriti javno o bosanskom jeziku u manipulativne društveno-političke, javno-političke, dnevno-političke svrhe… Nauka o bosanskom jeziku ima razvojne tokove već od 1866. godine“, pojasnio je Hodžić.

Na izložbi u galeriji Opštine Novi Grad je predstavljeno preko 350 izdanja o bosanskom jeziku, a svi koji je žele posjetiti mogu to učiniti u terminu od 10 do 14 sati do 6. marta.