Predsjednik Irana Hasan Rohani i predsjednik Afganistana Ašraf Gani otvorili su prvu željezničku liniju između dvije zemlje, izrazivši nadu da će to poboljšati trgovinske veze u regionu.

Pruga duga 140 kilometara od istočnog Irana do zapadnog Afganistana biće produžena za još 85 kilometara kako bi došla do afganistanskog grada Herata, čime će omogućiti ključnu saobraćajnu vezu u Afganistanu, zemlji u kojoj su decenije oružanih sukoba poremetile razvoj infrastrukture.

Projekat izgradnje pruge, vrijedan 75 miliona dolara, počeo je 2007. godine. Iran je finansirao izgradnju na obje strane, kao dio pomoći za razvoj Afganistana.

Rohani je putem video-veze rekao da je današnji dan jedan od istorijskih u odnosima dvije zemlje, te da je Iran uspio da završi prugu uprkos sankcijama koje je Teheranu uvela administracija odlazećeg predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa nakon povlačenja Vašingtona iz Sporazuma o nuklearnom programu Irana.

Gani je prugu nazvao “vrijednim poklonom Irana”, koji će pomoći da se ponovo uspostavi trgovinska ruta “Put svile”, javio je AP.

Tokom otvaranja nove pruge krenuli su teretni vozovi sa obje strane.

Vlasti u Teheranu se nadaju da će se Iran pretvoriti u regionalno središte transporta, čime će omogućiti Afganistanu i drugim zatvorenim azijskim zemljama da prevoze robu u luke u Persijskom i Omanskom zalivu.

Iran je već povezan željezničkim prugama sa Turkmenistanom, Pakistanom i Turskom.