U Sudu Bosne i Hercegovine u srijedu, 5. februara, počinje suđenje Aganu Ramiću, optuženom za zločine nad srpskim civilnim stanovništvom na području Konjica. Sud je u februaru 2018. godine postupak protiv Agana Ramića, zbog njegove nedostupnosti, izdvojio u odnosu na Esada Ramića i ostale.

Prvobitnom optužnicom Ramića se tereti, zajedno s Esadom Ramićem, Omerom Borićem, Šefikom Nikšićem, Adnanom Alikadićem, Mitkom Pirkićem, Redžom Balićem, Hamedom Lukomirkom, Safaudinom Ćosićem, Muhamedom Cakićem, Ismetom Hebibovićem, Enesom Jahićem, Senadinom Ćibom, Željkom Šimunovićem te Zdenkom Grbavcem, čiji je predmet također izdvojen, za zločine nad srpskim civilnim stanovništvom na području Konjica od maja 1992. do maja 1993. godine.

Na ročištu u decembru prošle godine, na kojem je Tužilaštvo BiH zatražilo spajanje predmeta, rečeno je da se Agan Ramić tereti po jednoj tački optužnice za događaj u konjičkom selu Brđani. Sud je naložio da Tužilaštvo dostavi preciziranu optužnicu u odnosu na njega.

U utorak, 4. februara u Sudu BiH zakazano je iznošenje završnih riječi odbranâ Miodraga Grubačića i Ilije Đajića, koji su s Borisom Bošnjakom i Milošem Mavrakom optuženi da su učestvovali u premlaćivanju zatočenika u nekadašnjoj kasarni “Moša Pijade” u Bileći te omogućavanju drugima da ulaze i udaraju zatvorenike, javlja BIRN BiH.

Bošnjak je, prema optužnici, bio pripadnik Sedmog bataljona Vojne policije Vojske Republike Srpske i obavljao je dužnost komandira straže, a ostala trojica bili su stražari, također pripadnici Vojske Republike Srpske.

Istog dana će u svoju korist svjedočiti Mirko Vrućinić, optužen za zločine počinjene u Sanskom Mostu.

Vrućinića, nekadašnjeg načelnika SJB i člana Kriznog štaba u Sanskom Mostu, optužnica tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u okviru kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, nezakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Dan poslije, Tužilaštvo BiH iznijet će završnu riječ na suđenju Branku Čigoji, Željku Todiću, Saši Boškiću i Miloradu Glamočaku, optuženima za ubistva 28 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjena 13. septembra 1995. u Oborcima kod Donjeg Vakufa. Prema optužnici, Glamočak je bio komandir, a ostali optuženi pripadnici Izviđačkog voda Mrkonjićke brigade Vojske Republike Srpske.

Za ovu sedmicu zakazana su suđenja za zločine počinjene u Zvorniku, Prijedoru, Goraždu, Višegradu, Foči, Vlasenici, Doboju, Mostaru, Tesliću, Kalinoviku, Srebrenici, Lukavcu, Brčkom, Bileći, Sanskom Mostu, Vozući, Zavidovićima, Orašju, Bosanskom Novom, Konjicu, Donjem Vakufu, Stocu, Hadžićima, Kotor-Varoši, Ljubuškom i Vitezu.