Bajramska tradicija Bosne i Hercegovine zapravo je krenula iz Ustikoline Turhan Eminbegova džamija, najstarija džamija u našoj zemlji.

Ljudi u Ustikolini prakticiraju kuranske vrijednosti Bajrama, ali čuvaju i njegove narodne običaje.

Besim ef. Hodžić, imam džemata Jabuka MIZ Ustikolina kaže da su običaji Bajrama oni u kojima tragamo za “eshatloškim blagom” te da je posebno obilježje Bajrama “čuvanje tradicije”.

Mještanka Adna Salman kaže da se za Bajram prakticira “posjet rodbini, da se djeca igraju i uveličavaju Bajram”.

Mještanku Emu Karović pak vesele rodbinska okupljanja i “druženje s roditeljima”.

Bajram posebnu radost donosi djeci. Članice Udruženja žena Ustikoljanke i pored osobnih obveza koje su imale su organizirale Bajram za djecu.

“Pozvali smo našu omladinu da dođu, da s nama provedu sat do dva vremena, da se malo vidimo, razgovaramo o ovom našem Bajramu”, kaže jedna od članica udruženja Rusmira Delić.

Sara Omerbašić, mještanka Ustikoline, kaže kako se “došla malo družiti” a ističe da su ih članice udruženja počastile “preukusnim” bajramskim kolačima.

Djeca su radost podjelila i s osobama koje brinu o javnim dobrima ustikoljanskih građana.

“Većina nas je napravila neke kolače i donijeli smo u dežurni tim Doma zdravlja, ali i policiji u Ustikolini zato što su oni bili prvi na lini tijekom pandemije”, kaže Sara Mulabdić iz Mreže mladih Muftijstva goraždanskog.

Ustikoljani su ispunili i bajramsku obvezu kurbana. To je bajramski običaj kojem se raduju djeca, ali i oni koji su u stanju potrebe.