Peti Međunarodni festival književnosti Bookstan završava se danas, a organizatori najavljuju bogat program. Događaj koji će otvoriti posljednji festivalski dan je predstavljanje knjige „Cafe Nostalgija“, autora Mile Stojića.

Govoreći o ovoj knjizi, Viktor Ivančić je istaknuo da je “samo vrhunsko pero moglo patentirati tu aktivnu nostalgiju kao temeljno poetičku odrednicu svoje publicistike, te spojiti dva osjećanja koja prevladavaju u njegovim tekstovima – toplinu i jezu“.

Na programu je i predstavljanje knjige „Deset šljiva za fašiste“, autorice Elvire Mujčić koja živi i stvara u Italiji, a jedan od najznačajnijih savremenih flamanskih pisaca Dimitri Verhulst predstavit će knjigu „Nažalosnost stvari“ u razgovoru s Margot Dijkgraaf. 

Specijalni program Festivala je “Sjećanje na Bekima Sejranovića“ na kojem će Damir Uzunović, Drago Glamuzina, Goran Samardžić i Vladmir Arsenić govoriti o životu i radu rano preminulog pisca.

U toku završnog dana Festivala književnosti planirano je predstavljanje knjige „Divojka“ Tarika Đođića, te promocija “Dubravskih priča“ Almina Kaplana u razgovoru s Namikom Kabilom.

Na kraju završnog dana Bookstana biće upriličeno predstavljanje drugog, dopunjenog izdanja knjige “Ovo vrijeme sada“, Semezdina Mehmedinovića, u razgovoru s direktorom izdavačke kuće Buybook Damirom Uzunovićem.

Na kraju Bookstana će biti dodijeljene nagrade najboljim polaznicima književne radionice, koju je ove godine vodila Katarina Luketić.