BiH

Apelacija sudu u Strasbourgu povodom presude holandskog Vrhovnog suda

Nakon što je Vrhovni sud Holandije 19. jula izrekao pravosnažnu presudu kojom je utvrđena djelimična odgovornost Holandije za smrt oko 300 Srebreničana, ubijenih u julu 1995. godine, međunarodni advokatski tim koji zastupa žrtve genocida u Srebrenici, nezadovoljan stepenom utvrđene odgovornosti, najavio je da će povodom te presude u zakonskom roku (šest mjeseci) biti upućena apelacija Evropskom sudu za ljudska prava (ESLJP) u Strasbourgu.

BiH

Tromp Vrkić: Presuda je važan pravni presedan

“Ova presuda je od velikog istorijskog značenja jer je Vrhovni sud Kraljevine Holandije potvrdio odgovornost države Holandije za to što nije spriječila ubistvo 350 Bošnjaka koji su u vrijeme početka genocidnih zločina u julu 1995. bili u Potočarima. Radi se o vrlo važnom pravnom presedanu”, izjavila je u razgovoru za BHRT bivša članica tima Haškog tribunala Nevenka Tromp Vrkić.

Reakcije žrtava: Procenti nisu važni, Holandija je odgovorna

Predsjednica Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić izjavila je danas nakon presude Vrhovnog suda Holandije kojom je potvrdio raniju presudu o djelimičnoj odgovornosti države Holandije za smrt Bošnjaka koji su pokušali spas pronaći u bazi holandskog bataljona u Potočarima, da žrtvama procenti odgovornosti ne znače ništa i da je važno da je država Holandija odgovorna.