Projekat izgradnje tri hidrocentrale na rijeci Drini koji je juče ozvaničen između Republike Srpske i Srbije, za Srbiju je šansa da omogući bezbjedan energetski sistem za cijeli region. Ipak, za dio političara i stručnjaka u BiH ovo je znak da Republika Srpska eksploatisanje vode prepušta Srbiji, ali i jasno kršenje odluka Ustavnog suda BiH.

Projektom “Hidroenergetski sistemi Gornja Drina” predviđena je gradnja tri hidrocentrale: Foča, Buk Bijela i Paunci. Ideja je nastala 1974. kada je planirana gradnja HE Buk Bijela, ali se nije mogao postići dogovor između republika. Ponovo је oživjela 2012. godine, ali ubrzo propala, jer su se tada zainteresovani njemački investitori povukli. Tada je odnos bio 60:40, u korist njemačkog partnera.

“Rok za izgradnju je 6 godina za sve tri centrale ukupne snage 180 megavata i investicija negdje oko 200 miliona eura. RS u ovom momentu ide sa 49 procenata , a Srbija sa 51 procenat”, rekao je premijer Republike Srpske Radovan Višković

To znači da Srbija u projekat ulazi kao većinski vlasnik. Premijer RS uvjerava da je to zbog toga da Srbija, kao strani investitor, ne mora prolaziti procedure javnih nabavki. Ipak, ovakvi sporazumi prijete narušavanju odnosa Srbije i BiH, ali i Crne Gore. Crna Gora osporava projekat zbog mogućeg uticaja na kanjonu Tare koji je na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine.

“Ako bi država dala saglasnot za zaključivanje takvog ugovora onda bi oni mogli to da rade, međutim takva saglasnot ne postoji i entiteti mogu raspolagati onom imovinom koja je preraspodjelom dodijeljena institucijama entiteta , ali zakon nije to precizno utvrdio”,rekao je profesor ustavnog prava Kasim Trnka

Stručnjaci upozoravaju – BiH mora usvojiti Zakon o državnoj imovini. Kažu, na potezu bi trebali biti u Ministarstvu vanjskih poslova, državnom pravobranilaštvu i tužilaštvu, jer moraju inisistirati na provođenju odluka Ustavnog suda BiH.