Ekonomija 19 zemalja koje koriste euro pala je za 11,8 posto u drugom tromjesečju ove godine, što je rekordni pad i nešto manje od prvobitnog izvještaja, kažu ažurirani podaci Eurostata.

Službeni podaci objavljeni u utorak od strane Agencije za statistiku Evropske unije smanjili su pad proizvodnje sa 12,1 posto, kako su pokazivali prvi podaci objavljeni 31. jula.

Drugi kvartal, koji je trajao od aprila do kraja juna, bio je u znaku najžešćih zatvaranja ekonomija čiji je cilj bio suzbijanje širenja koronavirusa širom Evrope. Najteža ograničenja na okupljanja, putovanja i poslovanja barova i restorana dogodila su se u aprilu i od tada se postupno ublažavaju. Stoga je zabilježen najveći pad privredne proizvodnje otkako su počeli da se prikupljaju podaci 1995. godine.

Vlade zemalja eurozone su primijenile velike poreske olakšice i mjere podrške na doprinose što će povećati deficite, ali su pomogle da se ublaže neki od najgorih efekata pandemije. Mnogi ekonomisti tvrde da se očekuje da će ekonomija dostići nivo od prije pandemije koronavirusa najranije do 2022. godine.