Bruto domaći proizvod (BDP) Evropske unije (EU) i eurozone pao je u četvrtom tromjesečju prošle godine, odražavajući posljedice novog talasa pandemije koronavirusa i mjera kojima su ga vlade nastojale suzbiti, pokazale su preliminarne procjene Eurostata.

Ekonomija EU pala je u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu 0,5 odsto u poređenju sa prethodna tri mjeseca kada je skočila 11,5 odsto, najsnažnije otkada je Eurostat 1995. počeo objavljivati izvještaje, prenosi SEEbiz.

U eurozoni aktivnosti su u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca smanjene 0,7 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje kada su skočile 12,4 odsto, takođe najsnažnije otkad je evropski statistički ured počeo objavljivati podatke.

Ekonomija se u trećem tromjesečju oporavilo zahvaljujući ublažavanju protivpandemijskih mjera, ali novi talas zaraze prisilio je vlade u oktobru da ponovo uvedu mjere kako bi suzbile širenje virusa. Dodatnu zabrinutost je izazvala i pojava novog soja.

Eurostat je raspolagao podacima 11 zemalja-članica, koji pokazuju da je u zadnjem prošlogodišnjem tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca najsnažnije pala ekonomija Austrije, 4,3 odsto.

Slijede Italija s padom aktivnosti dva odsto, te Francuska gdje su smanjene 1,3 odsto, pokazuje Eurostatov izvještaj.

Najsnažnije je porastao BDP Litvanije 1,2 odsto, te Letonije 1,1 odsto.

Njemačka ekonomija je gotovo stagnirala.

Na godišnjem nivou BDP EU pao je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca 4,8 odsto, nakon 4,2-postotnog smanjenja u prethodnom tromjesečju, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima Eurostata.

U eurozoni smanjen je 5,1 odsto, nakon 4,3-postotnog pada u periodu od jula do septembra, pokazuju preliminarne procjene evropskog statističkog ureda.

Sve su zemlje EU čijim je podacima Eurostat raspolagao bilježile pad aktivnosti na godišnjem nivou.

Najveći je bio u Španiji, gdje su potonule 9,1 odsto, gotovo kao i u prethodnom tromjesečju.

Slijedi Austrija s padom aktivnosti od 7,8 odsto, znatno dubljim nego u prethodna tri mjeseca kada su smanjene 4,2 odsto.