Pandemija koronavirusa u cijelom je svijetu gotovo u potpunosti zaustavila kružna putovanja stranih brodova, pogotovo velikih kruzera, pa je tako bilo i u Hrvatskoj u čijem je moru u prvih sedam mjeseci ove godine bilo samo 16 takvih putovanja ili čak 95,6 posto manje nego u isto vrijeme 2019., pokazuju podaci DZS-a.

Tih 16 kružnih putovanja po hrvatskom Jadranu ove godine u sedam mjeseci obavilo je sedam stranih brodova-kruzera, čime je njihov broj u hrvatskim morskim lukama u odnosu na isto vrijeme lani bio manji za gotovo 88 posto.

Zanimljivost u podacima DZS-a (Državni zavod za statistiku) je da su od ukupnih 16 kružnih putovanja stranih brodova od početka ove godine do kraja srpnja većina ili 15 ostvarena u prva tri mjeseca ove godine, dok je jedno putovanja bilo i u srpnju.

Po mjesecima, jedino je siječanj ove godine po broju tih putovanja, 5, bio na razini siječnja 2019., dok su veljača i ožujak donijeli pad tih putovanja po Jadranu od 36,4 odnosno 83,3 posto, dok je jedno srpanjsko putovanja pad od 99 posto.

Na tom jednom kružnom putovanju u srpnju bilo je 25 putnika i brod je u Hrvatskoj ostao šest dana, dok je prošle godine u srpnju tih putovanja bilo ukupno 96, sa 156 tisuća putnika koji su posjetili Hrvatsku.

Ukupno je stranim brodovima na 16 kružnih putovanja ove godine do kraja srpnja u Hrvatsku došlo nešto malo manje od 3800 putnika, što je 99,3 posto manje njih nego 2019., kada ih je u sedam mjeseci na ukupno 368 kružna putovanja došlo nešto više od 565 tisuća.

Za razliku od prethodnih godina, kada su kruzeri u Jadran uplovljavali pod zastavama 20 i više zemalja, ove ih je godine pod zastavama tek pet zemalja – Belgije, Grčke, Italije, Malte i Maršalovih Otoka, pri čemu su brodovi sa zastavom Malte zadržali svoje dugogodišnje prvo mjesto među dolascima svih brodova, i to s 12 putovanja od ukupnih 16 u sedam mjeseci.

Većina tih putovanja ili 75 posto ostvareno je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dok je ostalih 25 posto kružnih putovanja ove godine do kraja srpnja (od ukupno 16) ostvareno u Istarskoj županiji.