Slovenski predsjednik Borut Pahor kazao je da je suglasan da se na južnu granicu pošalje vojska zbog opasnosti ilegalnih migracija, ali tek nakon što se za to osigura potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.

U sinoćnjem razgovoru za Slovensku televiziju Pahor je rekao da se slaže s aktivacijom 37. članka Zakona o obrani koji je donesen u vrijeme masovne migrantske krize, a kojim vojska može dobiti policijske ovlasti u čuvanju granice, ali tek nakon što vlada za to osigura suglasnost zastupničkih skupina u parlamentu.

“Jako je važno da bez obzira na izvanredne prilike očuvamo osjećaj za demokraciju i poštovanje demokratskih standarda jer se ni u ovoj situaciji ne mogu privremeno ukinuti demokratska pravila”, kazao je Pahor, dodavši da su rezerve i različita mišljenja o aktivaciji vojske legitimni te da većinu u parlamentu valja argumentima uvjeriti da je taj potez potreban.

Pahor smatra da Slovenija kontrolira epidemiju koronavirusa. Danas će o tome i drugim pitanjima vezanim za epidemiju razgovarati s premijerom Janezom Janšom te predsjednicima parlamenta i Državnog vijeća, a u razgovoru za RTV rekao je kako je uvjeren da se Slovenija i vlada dobro nose s epidemijom i njezinim ekonomskim posljedicama.

“Pravodobno smo uveli radikalnije, dijelom možda i prekomjerne restrikcije kako bismo smanjili krivulju rasta zaraženih i oboljelih. Iako ne znamo kad će epidemija dosegnuti vrhunac, mislim da uz oprezni optimizam možemo konstatirati da Slovenija danas kontrolira situaciju”, zaključio je Pahor.