Predsjednik Slovenije Boruh Pahor izjavio je da bi proširenje Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana trebalo ubrzati, te izrazio očekivanje da sa predstojećeg samita za lidere tog regiona u okviru procesa Brdo-Brioni bude poslata jedinstvena poruka u Brisel.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Pahor je kazao da je u posjeti zemljama u regionu zbog pripreme za taj samit, koji bi trebalo da se održi u ponedjeljak.

“Želio sam sa svima da se posavjetujem o zamisli koja provijava iz nacrta zaključaka te konferencije – da je proširenje EU na Zapadni Balkan geopolitičko pitanje i nužnost i da ono mora da se odvija brže i da mora da ima EU pred očima cijeli prostor Zapadnog Balkana i da bi bilo sjajno kada bi više ili manje istovremeno sve zemlje tog prostora ušle u EU”, naveo je Pahor.

On je kazao i da mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu mogu da budu očuvani jedino relativno brzim ulaskom svih zemalja regiona u Evropsku uniju.

“Neka osjetljiva bilateralna pitanja među državama u regionu bila bi lakše riješena ili bi postala nebitna u slučaju ulaska svih zemalja u EU u što kraćem vremenu”, kazao je Pahor.

Upitan o izjavi “o alternativnoj izmjeni granica”, Pahor je odgovorio da ne vjeruje da je moguća mirna izmjena granica na ovim prostorima, te da bi možda tako počelo, ali da je ubijeđen da se ne bi tako završilo.

Srbijanski predsjednik Vučić je rekao da je sa Pahorom razgovarao o ključnim regionalnim pitanjima, evrointegracijama Srbije i bilateralnim odnosima dvije zemlje.

“Naša pozicija zasnovana je na poštovanju međunarodnog javnog prava i čvrstim pravnim temeljima, a naša pozicija nije laka i to nije tajna ni za koga u Srbiji. Jasno je da imamo drugačiji stav po pitanju Kosova, kao i 22 zemlje članice EU”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, uloga Slovenije na Zapadnom Balkanu je važna.

“Slovenija predsjedava Evropskom unijom od jula i važna nam je podrška na evropskom putu”, kazao je te dodao da su Srbija i Slovenija za deset godina više nego udvostručile trgovinsku razmjenu, koja raste uprkos koronavirusu.

Podsjetio je da se Srbija po pitanju Kosova zalaže za dijalog pod okriljem Brisela, jer zamrznuti konflikti završavaju “stotinama mrtvih”.

On je ocijenio da je na djelu brutalno licemjerje dijela zapadnih sila, koje izmišljaju principe po potrebi, kao što je priča o nepromjenjivosti granica.

“Srbija će se strogo držati principa”, poručio je Vučić.