Pakistanske vlasti saopćile su da je u jučerašnjoj avionskoj nesreći u lučkom gradu Karachiju poginulo 97 osoba, a da su dvije osobe preživjele nesreću.

Avion kompanije Pakistan International Airlinesa (PIA) na letu PK-8303 iz Lahorea srušio se na naseljeno područje nedaleko od aerodroma Jinnah u Karachiju, a u njemu se nalazilo 99 putnika i članova posade, saopćila je ranije pakistanska Agencija za civilnu avijaciju.

Ministarstvo zdravstva u pakistanskoj pokrajini Sindh saopćilo je jutros da su nesreću preživjele dvije osobe, a da je preostalih 97 osoba poginulo.

U saopćenju se navodi da su nesreću preživjeli generalni direktor Banke Punjab Zafer Mesud i inženjer Muhammed Zubair koji su zbrinuti u bolnicu i trenutno su u stabilnom stanju.

Ministarstvo još uvijek nije objavilo bilans stradalih stanovnika naselja Model County u kojem se nesreća dogodila zbog tehničkog kvara na avionu.

Spasilačkim ekipama na mjestu nesreće pomažu i pripadnici vojske, a vojni zvaničnici su saopćili da je tokom pada aviona u potpunosti uništeno ili djelomično oštećeno ukupno 25 zgrada.

Iz kompanije PIA saopćeno je da je 21. marta izvršen posljednji kontrolni pregled aviona koji se jučer srušio pri pokušaju slijetanja na aerodrom u Karachiju. Pri pregledu nisu učeni nikakvi problemi na avionu kojem je naredni takav pregled zakazan za početak novembra.

U saopćenju se navodi da je dan prije nesreće isti avion letio iz omanskog Muscata u pakistanski Lahore.

Očevici pak tvrde da je avion u dva navrata pokušao sletjeti na aerodrom Jinnah i da je pri prvom pokušaju dotakao pistu, a u drugom pokušaju se za zapaljenim motorom srušio u naselje nedaleko od aerodroma.

Preživjeli putnik Zubeir je za lokalnu televiziju kazao da mu se činilo da pilot traži pogodno alternativno mjesto za slijetanje.

“Prvi pokušaj je bio neuspješan, a avion se srušio 10 ili 15 minuta poslije toga. Sve je bilo u plamenu, čuli su se vapaji ljudi. U jednom trenutku sam vidio svjetlo i otkopčao sam pojas i krenuo ka tom svjetlu. Prisutni su me stavili u vozilo hitne pomoći i dovezen sam u bolnicu“, kazao je Zubeir.
Istraga o uzroku nesreće je u toku, a spasilačke i druge nadležne službe su i dalje na mjestu nesreće.