Pakistanski sud danas je poništio smrtnu kaznu izrečenu bivšem predsjedniku zemlje Pervezu Musharrafu.

Viši sud u Lahoreu presudio je da specijalni tribunal oformljen da sudi bivšem predsjedniku nije legalan. Musharrafov tim odbrane uputio je peticiju višem sudu nakon presude tribunala u decembru prošle godine po kojoj je bivši general kriv zbog uvođenja vanrednog stanja i kršenja Ustava tokom svoje vladavine.

Musharraf je preuzeo vlast u 1999. kada je svrgnuo izabranu vladu bivšeg premijera Nawaza Sharifa u vojnom udaru. Osam godina kasnije, on je uveo vanredno stanje i zatvorio je nekoliko ključnih sudija u kućni pritvor. Taj potez naišao je na osude širom zemlje i doveo je do njegove ostavke u 2008.

“Smrtna kazna izrečena Pervezu Musharrafu nevažeća je nakon današnje odluke suda”, izjavio je novinarima pakistanski državni tužilac Ishtiaq Khan.

Musharraf je učinio Pakistan ključnim saveznikom Sjedinjenih Američkih Država u njihovom ratu protiv terorizma nakon napada na američke gradove 11. septembra 2001. On je dopustio NATO-u da transportuje vojnu opremu u Afganistan preko Pakistana i SAD-u da koriste pakistanske zrakoplovne baze za logističku podršku.

Presudu i smrtnu kaznu izrečenu Musharrafu u decembru kritikovali su uticajna pakistanska vojska i opoziciona stranka bivšeg državnog čelnika Svepakistanska muslimanska liga.

U ponedjeljak je Musharraf izjavio za pakistansku TV stanicu ARY da je zadovoljan ishodom ročišta.

Njegovo zdravstveno stanje pogoršalo se prošlog mjeseca i bilo mu je dopušteno da napusti pritvor radi liječenja u bolnici.

Musharraf trvrdi da mu je specijalni sud koji mu je sudio u intervalima između 2014 i 2019. odbio zahtjev da snimi izjavu u Dubaiju. On je tu živio od 2016. kada je napustio Pakistan kako bi primio medicinski tretman.

Pakistanski sud smijenio je bivšeg premijera Sharifa pod optužbama za korupciju u 2017. godini. On trenutno uz kauciju boravi u Londonu radi liječenja, prenosi AP.