Dvije parlamentarne grupe u Skupštini Tuzlanskog kantona održale su danas odvojene vanredne sjednice. U skupštinskoj sali BKC-a, gdje se inače održavaju sjednice, skupštinska manjina od 17 poslanika – predvođenih poslanicima SDA, nije imala kvorum, pa formalno nije ni održala sjednicu.

Nova parlamentarna većina od 18 poslanika – koju predvodi SDP, održala je istovremeno na drugoj lokaciji svoju vanrednu sjednicu, na kojoj su smijenili skupštinsko rukovodstvo i Vladu Tuzlanskog kantona.

Za jedne je ovo bio državni udar, a za druge sve je urađeno u skladu sa skupštinskom procedurom.

Novu većinu u TK čine SDP, PDA, Naša stranka i SBB sa 18 ruku. Podsjetimo, nova većina pokušala je smijeniti Vladu TK na hitnoj sjednici 16. decembra, ali je na to Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK, pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, a podržao ga je i dopredsjedavajući Boris Krešić.

Nakon smjene Vlade TK na današnjoj sjednici hitnog karaktera imenovani su i novi predsjednik Skupštine iz reda srpskog naroda, te njegov zamjenik iz reda hrvatskog naroda.

Prvi naredni korak nove skupštinske većine u TK je usvajanje predloženog Budžeta ili eventualno usvajanje odluke o privremenom finansiranju čime bi bila izgbjegnuta finansijska blokada i omogućeno normalno funkcioniranje institucija.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela kantonalni Budžet za 2021.godinu, Zakon o izvršenju Budžeta, te dala saglasnost na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2021. godinu.
Prethodno je Vlada, nakon što je razmotrila Informaciju predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona, konstatovala da su nastupile vanredne prilike, iz čega proizlaze ovlašćenja i obaveze Vlade TK za donošenje propisa/akata od vitalnog značaja za Kanton, a koja su inače u nadležnosti Skupštine Tuzlanskog kantona.