Pojedini trgovački lanci i ljekarne koriste trenutnu situaciju, te su povećali cijene osnovnih životnih namirnica, higijenskih potrepština i medicinske opreme, koje građani zbog novonastale situacije masovno kupuju. Uslijedile su i prve kazne.

Prve novčane kazne izrečene su za tri apoteke u Sarajevu za trostruko podizanje cijena medicinskih maski i sredstava za dezinfekciju.

Vlasti oba entiteta naredile su da cijene moraju biti vraćene na one koje su vrijedile 5. marta kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u BIH. Građani Sarajeva osuđuju nekontrolisano dizanje cijena.

U mostarskim apotekama gužva uz pojačane higijenske mjere. Iako je velika potražnja kažu nema poskupljenja niti nestašica dezinfekcijskih sredstava.

Građani u Federaciji BiH se pozivaju da svako podizanje cijena zbog novonastale situacije prijave Federalnoj upravi za inspekcijske poslove. U Mostaru u trgovačkim lancima i apotekama građani nisu primijetili poskupljenja.

I dok je federlna tržišna inspekcija prisutna na terenu i suzbija divljanje cijena na tržištu, u RS preventivnih kontrola prije službene odluke entitetske vlade nije bilo.